Zawsze warto mieć fasolę w puszkach w domu! W dni, kiedy się spieszysz lub masz niespodziewaną wizytę, możesz wykorzystać je w najróżniejszych potrawach, nie wahając się wcześniej je namoczyć i długo gotować. Chcąc jednak wykorzystać wszystkie ich pozytywne cechy, należy unikać najczęściej popełnianych błędów. Jak więc najlepiej pracować z fasolą w puszkach?
Źródło: YouTube
Maksymalna uwaga podczas zakupu
Podstawą wszystkiego jest zawsze zakup zdrowej i nieuszkodzonej puszki, w której nie ma niebezpieczeństwa, że fasola ulegnie zepsuciu i zaatakowaniu przez zgniliznę lub pleśń.
Usuń skrobię z fasoli
Jednym z najczęstszych błędów, który w większości przypadków psuje ostateczny smak całej potrawy, jest użycie fasoli z płynem z puszki. Stosunkowo gęsta i lepka ogórek kiszony często zawiera wysoki procent trudnej do strawienia skrobi, która jest częstą przyczyną nieprzyjemnych wzdęć i bólu jelit. Dlatego przed użyciem należy najpierw odcedzić fasolę z puszki, a następnie przepłukać ją czystą wodą.
Zmniejsz procent niezdrowych przypraw
Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się także nadmiaru niezdrowej soli oraz czasami dużych dawek różnych drażniących przypraw i składników. Zawsze czytaj uważnie etykietę przy zakupie i dowiedz się, co tak naprawdę zawiera fasola w puszkach.
Wysuszyć fasolę przed obróbką cieplną
Jeśli chcesz na przykład podsmażyć lub usmażyć fasolę puszkową z cebulą lub czosnkiem, po wypłukaniu poczekaj, aż całkowicie wyschną. Można do tego wykorzystać np. kuchenne ręczniki papierowe. Jeśli nie docenisz tej sytuacji, ziarna staną się lepkie i stracą lekko chrupiącą powierzchnię.
Jak postępować z nieużywaną puszką
Jeśli zdarzy Ci się nie zużyć całej puszki na raz, unikaj niewłaściwego przechowywania. Nigdy nie zostawiaj fasoli w puszce, straci swój normalny smak i może mieć metaliczny odcień. Zawsze należy je przenosić do całkowicie czystego, zamykanego plastikowego pudełka. Najlepiej jednak spożyć fasolę jak najszybciej.
www.thekitchn.com, www.food.ht.getrid.com