W najbliższy weekend wielu będzie świętować stary Nowy Rok. W tym dniu zwyczajowo gromadzi się wokół stołu z różnymi pysznymi potrawami. Blogerka kulinarna Ekaterina Kharsun podzieliła się przepisem na lekką, szybko przygotowaną sałatkę „Szmaragdową”.
Zrzut ekranu wideo
Do przygotowania dania potrzebne będą składniki:
- sałata lodowa – 4 liście;
- krewetki – 200 g;
- kiwi – 1 szt.;
- jajka – 2 szt.;
- ogórek – 1 szt.;
- oliwki;
- ser mozzarella – 200 g;
- czosnek – 4 ząbki;
- majonez;
- sos sojowy.
Wlać olej roślinny na rozgrzaną patelnię. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj do oliwy. Następnie dodaj krewetki. Smażyć składniki na złoty kolor. Następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Teraz z grubsza posiekaj ogórek, kiwi i jajka. Liście sałaty lodowej porwij na kawałki. Umieść je w misce. Na wierzch wlać majonez. Następnie w chaotycznej kolejności ułóż ogórki, następnie jajka, oliwki, kiwi i krewetki.
Ser mozzarella pokroić na małe lub duże kawałki (w zależności od preferencji). Dodaj go do pozostałych składników. Na wierzch wlać sos sojowy.
Twoja sałatka szmaragdowa jest gotowa. Możesz służyć!