Blogerka kulinarna podzieliła się przepisem na sałatkę czosnkową z krewetkami na stary Nowy Rok




W najbliższy weekend wielu będzie świętować stary Nowy Rok. W tym dniu zwyczajowo gromadzi się wokół stołu z różnymi pysznymi potrawami. Blogerka kulinarna Ekaterina Kharsun podzieliła się przepisem na lekką, szybko przygotowaną sałatkę „Szmaragdową”.

Zrzut ekranu wideo

Do przygotowania dania potrzebne będą składniki:

  • sałata lodowa – 4 liście;
  • krewetki – 200 g;
  • kiwi – 1 szt.;
  • jajka – 2 szt.;
  • ogórek – 1 szt.;
  • oliwki;
  • ser mozzarella – 200 g;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • majonez;
  • sos sojowy.

Wlać olej roślinny na rozgrzaną patelnię. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj do oliwy. Następnie dodaj krewetki. Smażyć składniki na złoty kolor. Następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Teraz z grubsza posiekaj ogórek, kiwi i jajka. Liście sałaty lodowej porwij na kawałki. Umieść je w misce. Na wierzch wlać majonez. Następnie w chaotycznej kolejności ułóż ogórki, następnie jajka, oliwki, kiwi i krewetki.

Ser mozzarella pokroić na małe lub duże kawałki (w zależności od preferencji). Dodaj go do pozostałych składników. Na wierzch wlać sos sojowy.

Twoja sałatka szmaragdowa jest gotowa. Możesz służyć!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *