Wiadomo, że jajka są bardzo ważnym produktem dla naszego organizmu. Ale czy jedzenie ich codziennie jest szkodliwe? Na pytanie portalu sb.by odpowiedziała rosyjska blogerka kulinarna Toma Gotovitdoma.
W 100 gramach jaj znajduje się 15 gramów czystego białka, które dzięki swojej budowie jest szybko i dobrze wchłaniane przez nasz organizm, w przeciwieństwie do białek zwierzęcych i roślinnych. Jaja kurze są bogate w witaminy i minerały: B2, B5, B12, A, D, żelazo, fosfor i jod. Zawierają także węglowodany, tłuszcze, wodę i popiół. Jajka są źródłem choliny, która korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Lepiej przechowywać jajka nieumyte. Zaleca się mycie bezpośrednio przed gotowaniem. Nie należy jeść jajek bez obróbki cieplnej: istnieje wysokie ryzyko zakażenia salmonellą. Najkorzystniejsze substancje wchłaniają się, jeśli jajka są ugotowane na twardo (gotuj przez 8 minut po ugotowaniu). Aby uzyskać dużą ilość witamin, zaleca się gotowanie jajek sadzonych i jajek w koszulce.
Zdrowa osoba dorosła może jeść 2-3 jajka dziennie. Przejadanie się może powodować zgagę lub nudności. Ważne jest, aby wiedzieć, że u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na jajka. Eksperci zalecają jajka jako dietę i prawidłowe odżywianie.
Jajka można jeść na śniadanie, gdyż bardzo dobrze nasycają i tłumią głód, a na obiad – wielu ekspertów zaleca spożywanie dwóch białek wieczorem. Jeśli masz cukrzycę, choroby serca lub wysoki poziom cholesterolu, lepiej skonsultować się z lekarzem. A jeśli nie ma problemów zdrowotnych, codzienne jedzenie jajek jest całkowicie dopuszczalne.
Zdjęcie: freepik.com
Wcześniej my napisał o tym, co można zrobić, jeśli witamina D jest słabo wchłaniana.