Przepis znalazłam w starym notesie, z mięsem mielonym działa cuda w 25 minut

Mięso mielone, klopsiki, sarmi – to wszystko jest już dość nudne. Dusza pragnie czegoś nowego, smacznego i oryginalnego.

A tym nowym i smacznym daniem mogą być gniazda mięsne z kremowym środkiem, których przepis podano poniżej.

Do zalet tego przepisu należy nie tylko smak finalnego dania, ale także szybkość i, co najważniejsze, łatwość przygotowania. Nie ma mowy o kręceniu się przy kuchence przez wiele godzin w pobliżu patelni, jak ma to miejsce w przypadku klopsików.

Wystarczy włożyć do piekarnika i odczekać 25 minut – marzenie każdej gospodyni domowej!

Niezbędne produkty

  • mielony kurczak – 300 gramów
  • mielona wieprzowina – 800 gramów
  • chleb – 70 gramów
  • ser – 150 gramów
  • mleko – 200 ml
  • krem – 200 ml
  • cebula – 1 szt
  • jajko – 2 szt
  • sól, mielony czarny pieprz, koperek – do smaku

Sposób przygotowania

Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj ją z mielonym mięsem wieprzowym i kurczakiem.

Chleb namoczyć w 100 ml świeżego mleka, następnie odcisnąć i dodać do mięsa mielonego, dobrze wymieszać – podaje gotvq.eu.

Do mięsa mielonego wlać resztę mleka, dodać sól i pieprz i ponownie zagnieść.

Z powstałej masy mięsa mielonego zrób gniazda (jest to łatwe, jeśli najpierw z mięsa mielonego uformujesz kulkę, jak jabłko, a następnie zrobisz w niej dziurę).

Przygotuj farsz do gniazd: zetrzyj ser i dobrze wymieszaj z jajkami, kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.

Uformowane gniazda układamy na papierze do pieczenia, w gniazdach umieszczamy nadzienie, następnie papier do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25-30 minut.

To wszystko, naprawdę. Pozostaje tylko je wyjąć i zanurzyć się w błogości nierealnego, fantastycznego smaku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *