Mięso mielone, klopsiki, sarmi – to wszystko jest już dość nudne. Dusza pragnie czegoś nowego, smacznego i oryginalnego.
A tym nowym i smacznym daniem mogą być gniazda mięsne z kremowym środkiem, których przepis podano poniżej.
Do zalet tego przepisu należy nie tylko smak finalnego dania, ale także szybkość i, co najważniejsze, łatwość przygotowania. Nie ma mowy o kręceniu się przy kuchence przez wiele godzin w pobliżu patelni, jak ma to miejsce w przypadku klopsików.
Wystarczy włożyć do piekarnika i odczekać 25 minut – marzenie każdej gospodyni domowej!
Niezbędne produkty
- mielony kurczak – 300 gramów
- mielona wieprzowina – 800 gramów
- chleb – 70 gramów
- ser – 150 gramów
- mleko – 200 ml
- krem – 200 ml
- cebula – 1 szt
- jajko – 2 szt
- sól, mielony czarny pieprz, koperek – do smaku
Sposób przygotowania
Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj ją z mielonym mięsem wieprzowym i kurczakiem.
Chleb namoczyć w 100 ml świeżego mleka, następnie odcisnąć i dodać do mięsa mielonego, dobrze wymieszać – podaje gotvq.eu.
Do mięsa mielonego wlać resztę mleka, dodać sól i pieprz i ponownie zagnieść.
Z powstałej masy mięsa mielonego zrób gniazda (jest to łatwe, jeśli najpierw z mięsa mielonego uformujesz kulkę, jak jabłko, a następnie zrobisz w niej dziurę).
Przygotuj farsz do gniazd: zetrzyj ser i dobrze wymieszaj z jajkami, kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.
Uformowane gniazda układamy na papierze do pieczenia, w gniazdach umieszczamy nadzienie, następnie papier do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25-30 minut.
To wszystko, naprawdę. Pozostaje tylko je wyjąć i zanurzyć się w błogości nierealnego, fantastycznego smaku!