Kobiety pijące jeden lub więcej słodkich napojów dziennie O 20% częściej cierpią na choroby układu krążenia. Tak ostrzegają naukowcy w badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of the American Heart Association (JAHA). Jedzenie jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowie i jeśli istnieją pokarmy, które chronią przed niektórymi chorobami, takimi jak np. , istnieją inne, które mogą je wzmacniać.
W badaniu naukowcy skatalogowali odpowiedzi około 106 000 kobiet, które wypełniły kwestionariusz dotyczący żywności. W ankiecie zawarto pytania o to, jak często pili słodkie napoje, w tym napoje gazowane, napoje izotoniczne i słodzoną wodę butelkowaną. Uczestnicy, których średni wiek wynosił 52 lata, nie zdiagnozowano u nich chorób sercaudar lub cukrzycę w momencie rozpoczęcia badania.
Jednakże badania kontrolne prowadzone przez ponad dwie dekady wykazały, że u wielu osób zaczęły pojawiać się oznaki tych chorób. Naukowcy doszli do wniosku, że picie jednego lub więcej słodkich napojów każdego dnia było powiązane z: prawie 20% bardziej narażone na choroby układu krążeniaw porównaniu z kobietami, które w ogóle ich nie piły lub robiły to rzadko.
Nie wszystkie napoje bezalkoholowe są równie niebezpieczne. W badaniu zauważono, że osoby spożywające codziennie „napoje owocowe z dodatkiem cukru” tak 42% większe prawdopodobieństwo przypadków chorób układu krążenia w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły słodkich napojów. W tym miejscu należy podkreślić, że zawarta w badaniu definicja „napoju owocowego” wykluczone soki owocowe i obejmowały wyłącznie napoje o smaku owocowym, do których dodano cukier.
Z drugiej strony u osób, które często spożywały inne rodzaje napojów bezalkoholowych, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych było ogółem o 23% większe. American Heart Association zaleca, aby kobiety starały się ograniczać spożycie cukru do nie więcej niż 100 kalorii dziennie lub 25 gramów.
„Stawiamy hipotezę, że cukier może na kilka sposobów zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych” – mówi główna autorka Cheryl Anderson, profesor rodziny i zdrowia publicznego na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego”.Zwiększa poziom glukozy i stężenie insuliny we krwico może zwiększyć apetyt i prowadzić do otyłości, głównego czynnika ryzyka chorób układu krążenia”.
Badaczka zwróciła także uwagę, że nadmiar cukru wiąże się m.in stany zapalne, insulinooporność i cukrzycę typu 2. Warunki te mogą prowadzić do zwężenia tętnic, co jest przyczyną większości chorób sercowo-naczyniowych.
Mocną stroną badania jest czas, w jakim zostało ono przeprowadzone. „To bardzo długi okres obserwacji, około 20 lat” – powiedział Bob Eckel, były prezes American Heart Association i emerytowany profesor medycyny na Uniwersytecie Kolorado. Jest to jednak badanie obserwacyjne i dlatego nie da się ustalić bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy słodkimi napojami a chorobami układu krążenia.