Nawet warzywa mogą być trujące: zdrowa dieta może spowodować hospitalizację

Nikt nie ma wątpliwości, że warzywa są zdrowe, sycące, a jednocześnie niskokaloryczne. Zawiera witaminy, minerały i jest ważnym źródłem błonnika. Zgodnie z zaleceniami Towarzystwa Żywienia każdego dnia powinniśmy spożywać 400 gramów warzyw. Wybierając warzywa, które spożywasz, musisz uważać na te, które zawierają dużą ilość toksyn. Na co więc tak naprawdę należy uważać, aby zapobiec problemom zdrowotnym? Jakie rośliny zawierają substancje trujące dla człowieka?

Młode cukinie świetnie smakują na surowo, zapiekane na oliwie i grillowane. Ale starsza gorzka cukinia może cię zatruć.

Warzywa mogą być również niebezpieczne:

Źródło: YouTube

„Warzywa dostarczają ważnych witamin w żywieniu człowieka, zwłaszcza witaminy C i prowitaminy A – β-karotenu. Ich najbogatszym źródłem są szpinak, marchew, pomidory i papryka. Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w szpinaku i sałacie liściastej, gdzie występuje także duże stężenie witaminy E. Warzywa są także ważnym źródłem błonnika – pektyny i celulozy oraz składników mineralnych, zwłaszcza magnezu i potasu” – przypomina portal nam o znaczeniu warzyw w naszym menu.

Jednak nawet popularne warzywa, takie jak pomidory, cukinia, bakłażan czy ziemniaki, mogą być toksyczne. Kiedy warzywa mogą powodować zatrucie, niestrawność lub duszność i na co powinniśmy uważać?

Toksyny roślinne

Toksyny roślinne znajdują się w ziemniakach, pomidorach i bakłażanach. Ziemniaki zawierają solaninę, pomidory zawierają tomatynę, a bakłażan zawiera solamarynę. Chroni je przed szkodnikami i patogenami.

„Niedojrzałe owoce, liście, łodygi i kwiaty zawierają duże ilości tych substancji. Popularne odmiany hoduje się w celu ograniczenia toksyn głównie do niejadalnych części. Przykładowo, w owocach niektórych odmian papryki znacznie obniżono zawartość gorącego alkaloidu kapsaicyny, dzięki czemu, jak podaje strona internetowa firmy, możemy cieszyć się także papryką słodką.

Korzenie tego leku można obecnie znaleźć wszędzie. Oczyszcza nerki i robi doskonałą kawę

Poważne zatrucie spowodowane toksynami z roślin bakłażana zdarza się bardzo rzadko, a łagodniejsze objawy zwykle nie są przypisywane zatruciu. „Typowe objawy to na przykład ból gardła i niestrawność. „Spożycie jednego miligrama glikoalkaloidów na kilogram masy ciała może prowadzić do senności, niepokoju lub duszności” – stwierdza dTest.

Cukinia, ogórki i patisony

Cukinia jest bardzo popularna, ponieważ istnieje niezliczona ilość sposobów wykorzystania jej w kuchni. Ale wybierz młodą cukinię. Duża dojrzała cukinia może zawierać dużą ilość niebezpiecznych toksycznych sterydów – kaburbitacyny. Można je rozpoznać po gorzkim smaku. Dlatego pod żadnym pozorem nie jedz gorzkiej cukinii! To samo dotyczy innych warzyw przypominających dynię, takich jak ogórki i dynia. Jeśli pozwolisz ogórkowi zarosnąć, zwiększy się w nim zawartość toksycznych kaburbitacyn, co sprawi, że będzie gorzki i niebezpieczny.

Przepisy na cukinię

Kobieta ze Zlína, która jakiś czas temu zjadła gorzką cukinię, trafiła na oddział intensywnej terapii. Zaczęło się dość niewinnie. Pani Stanisława przyniosła cukinię z ogrodu i przygotowała ją razem z pomidorami i serem do pieczenia. Na szczęście obiad zjadła sama i początkowo nie poczuła nic dziwnego. Chociaż jej smak zaczął wydawać się dziwnie gorzki, dokończyła cały obiad. Po trzech godzinach zaczęła odczuwać bóle brzucha, po których nastąpiły masywne skurcze i biegunka. Została przyjęta do szpitala z ciężkim odwodnieniem i silnym bólem brzucha.

„Jej stan był naprawdę dramatyczny. Rozpoczęliśmy podawanie wlewów, wykonano tomografię komputerową jamy brzusznej, gdzie stwierdzono obraz silnego obrzęku błony śluzowej żołądka, jelita grubego i znacznych zmian w wątrobie. Badania krwi wykazały również znaczne uszkodzenie wątroby. Pacjentka była tak wyczerpana wymiotami i biegunką, że na chwilę straciła przytomność” – wyjaśnił Ilja Ryšavý, ordynator Oddziału Wewnętrznego OIT Szpitala Regionalnego im. T. Bati. Po sześciu dniach hospitalizacji mogła zostać wypisana do domu.

Kobieta otruła się cukinią i trafiła na oddział intensywnej terapii. Ekspert: Jeśli są gorzkie, uważaj

„W internetowej bazie danych znaleźliśmy kilka opisów podobnych przypadków zatruć, które miały miejsce po spożyciu dyni zawierających dynię, co potwierdzili eksperci z Centrum Informacji Toksykologicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Pradze. Ale nigdy nie było to tak poważne zatrucie” – powiedział lekarz Ilja Ryšavý.

Ziemniaki

Największe ryzyko stanowią ziemniaki. Alkaloidy, solanina i chakonina, zawarte są głównie w skórce i warstwie tuż pod nią. Jedzenie nieobranych lub zbyt cienko oskrobanych ziemniaków może być niebezpieczne. Problemem jest również niecięcie kiełków i zielonych części.

Czesi powinni jeść więcej roślin strączkowych. Ekspert zapewnia, że ​​skutki wzdęć można zmniejszyć

Jeśli masz w domu zielone ziemniaki z kiełkami, wyrzuć je. Zawierają tak dużą ilość solaniny – glikoalkaloidu, że jest odporna na obróbkę cieplną i może powodować nieprzyjemne problemy trawienne. Dlatego ważne jest, aby przechowywać ziemniaki w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu i nie jeść zielonych lub kiełkujących części. Jeśli ziemniaki po ugotowaniu mają gorzki smak lub przypalają się, nie jedz ich.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe zawierają średnio od dwudziestu do dwudziestu pięciu procent białka, które jest szczególnie ważne dla budowy mięśni. W przypadku fasoli należy ją jednak odpowiednio ugotować. Surowe lub niedogotowane zawierają toksynę lektynę, powodującą biegunkę, silny ból brzucha lub wymioty. „Lektyny znikają, gdy suszoną fasolę namoczy się w wodzie przez co najmniej 12 godzin, a następnie gotuje w wodzie przez co najmniej 10 minut. „Fasola w puszkach przeszła już ten proces i dlatego można ją stosować bez dalszej obróbki” – podaje strona internetowa poświęcona bezpieczeństwu żywności.

Wiele osób cierpi również na wzdęcia spowodowane przez rośliny strączkowe. Wzdęcia można zmniejszyć poprzez dokładne namoczenie roślin strączkowych przed gotowaniem. „Kiedy na przykład przygotowuję soczewicę na Sylwestra, moczę ją już w sylwestra. Może to usunąć około dwudziestu do trzydziestu procent niestrawnych węglowodanów powodujących wzdęcia. Wodę, w której się moczyły, przed gotowaniem dobrze jest wylać i użyć nowej – radzi w wywiadzie profesor uniwersytecki i specjalistka ds. przemysłu spożywczego Jana Dostálová.

szpinak

Podstępną trucizną jest kwas szczawiowy, który znajdziemy na przykład w szpinaku czy szczawiu. „Jednak rośliny te są ważnym składnikiem zdrowej diety z innego punktu widzenia. Aby stłumić trujące działanie kwasu szczawiowego, należy go przekształcić w nierozpuszczalny szczawian wapnia. Osiąga się to poprzez reakcję z jonami wapnia, które znajdują się np. w produktach mlecznych. Dlatego wskazane jest dodanie do szpinaku mleka” – stwierdził na stronie toksykolog Miloslav Pouzar.

Maniok

Maniok pochodzi z Ameryki Południowej i jest drugą po ziemniakach najczęściej uprawianą rośliną bogatą w skrobię. Jego wydłużone bulwy mają długość do 100 centymetrów i wagę od jednego do trzech kilogramów. Bulwy zawierają także toksynę glikozydową linamarynę, która uwalnia trujący cyjanowodór podczas mielenia lub żucia bulwy. Dlatego przed spożyciem należy go odpowiednio przygotować, np. poprzez gotowanie, suszenie lub fermentację, w przeciwnym razie istnieje ryzyko zatrucia cyjankami, które może nawet zakończyć się śmiercią.

Codziennie podaruj sobie miskę warzyw. Nie uwierzysz, co dzieje się z Twoim ciałem

„U ludzi objawy kliniczne ostrego zatrucia cyjankami mogą obejmować: przyspieszony oddech, spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy, ból głowy, ból brzucha, wymioty, biegunkę, splątanie psychiczne, sinicę z drgawkami i konwulsjami, po których następuje śmiertelna śpiączka” – podano na stronie poświęconej zdrowiu . Wadą jest także problematyczne przechowywanie – ze względu na dużą zawartość wody bulwy mogą stosunkowo szybko gnić.

Pomidory

Nigdy nie jedz niedojrzałych zielonych pomidorów. Zawierają toksyny solaninę i tomatynę. Oprócz tego, że zdecydowanie ich nie lubisz, są też lekko trujące. Dlatego przed jedzeniem pozwól zielonym pomidorom dojrzeć. Podczas dojrzewania toksyny ulegają rozkładowi.

Zatrucie niedojrzałymi pomidorami objawia się biegunką, nieświeżym oddechem, poceniem się i letargiem.

Rabarbar

Kwaśny smak rabarbaru w cieście jest nie do pobicia. Ale uważaj, orzeźwiający smak tego warzywa zawdzięcza kwasowi szczawiowemu. Dlatego też do spożycia można używać wyłącznie ogonków rabarbarowych i to tylko od połowy maja do połowy czerwca. Później roślina zaczyna kwitnąć i zawartość kwasu szczawiowego w ogonkach niebezpiecznie wzrasta.

Rabarbar, jakiego nie znasz

„Może zakłócać metabolizm minerałów, zwłaszcza wapnia. Dlatego nie jest odpowiedni dla wszystkich, którzy cierpią na choroby nerek, dróg moczowych, reumatyzm lub dnę moczanową. „Kobiety w ciąży i dzieci powinny również tymczasowo wykluczyć rabarbar ze swojego menu” – ostrzega strona.

Bakłażan

Bakłażan, czyli bakłażan, wyróżnia się spośród innych warzyw wyrazistym kolorem, ale jego smak jest raczej mdły. Spożywa się go łącznie ze skórką, dlatego przed obróbką należy go dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

„Bakłażana nie należy jeść na surowo. Dzieje się tak dlatego, że zawiera alkaloidy typowe dla bakłażanów, takie jak solanina, która po zjedzeniu surowego bakłażana może powodować nudności i problemy trawienne. Bakłażana można gotować, duszić, smażyć, piec lub grillować. Pysznie smakuje na przykład w budyniach czy gulaszach” – radzi portal zajmujący się zdrowym trybem życia.

Marchewka

Niepożądane smaki, takie jak gorzki smak, posmak i/lub posmak naftowy są związane ze spożyciem świeżej marchwi. „W przeciwieństwie do słodkiego smaku, te nieprzyjemne posmaki są zwykle wynikiem narażenia przechowywanej marchwi na działanie etylenu. Etylen to normalny hormon dojrzewania owoców, który może reagować z naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w marchwi. Dlatego marchwi nie należy przechowywać razem z owocami wytwarzającymi etylen, takimi jak jabłka, awokado, banany, gruszki, brzoskwinie, śliwki i melony” – stwierdziła na stronie internetowej.

Co zrobić w przypadku zatrucia warzywami?

Z reguły zdrowa osoba wraca do zdrowia w ciągu kilku dni. Nie powinien zapominać o regularnym uzupełnianiu płynów, a po minięciu najgorszej fazy rozpocząć dietę w postaci suchych i niskotłuszczowych pokarmów. Zawsze skonsultuj się z lekarzem, jeśli objawy się nasilą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *