Zdrowe odżywianie i czerpanie pełnej przyjemności z jedzenia wiąże się także ze sztućcami. Tak wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Oksfordzkim.
Kiedy jemy, nie tylko jakość jedzenia determinuje doznania smakowe, jak mogłoby się wydawać. Istnieją również inne czynniki, które wchodzą w grę i decydują o pozytywnych lub negatywnych doznaniach, których doświadczasz.
Z pewnością, jeśli jedzenie jest dobrej jakości i dobrze ugotowane, stanowi dominujący element przyjemnych i satysfakcjonujących doznań smakowych, ale na wrażenie wpływają także elementy takie jak mise en place a zatem w szczególności z naczyń i sztućców. To oni to potwierdzają badacze z Uniwersytetu Oksfordzkiego którzy zajęli się tym tematem w jednym ze swoich badań.
Radość z jedzenia to doświadczenie wielozmysłowe, co oddziałuje zatem nie tylko na te najbardziej zaangażowane zmysły smaku i węchu, ale także na dotyk i wzrok. Znaczenie używania talerze i sztućce specjalnie zaprojektowane i używane do określonego rodzaju żywności Nie jest to element, który można przeoczyć, ale ma on ogromne znaczenie.
Naczynia i sztućce: podstawowe szczegóły, aby w pełni cieszyć się jedzeniem
Angielscy badacze we współpracy z Hiszpańscy uczeni z Uniwersytetu w Walencji przeprowadził badanie opublikowane w Dziennik Studiów Sensorycznych, co uzasadnia to, co stwierdzono na podstawie dostępnych danych. Twierdzi się na przykład, że napoje wypite w zimnych, kolorowych szklankach dają większe uczucie świeżości tego samego, jeśli wypije się go w szklankach o ciepłym kolorze.
Stwierdzono, że kontrasty kolorów wzmacniają wrażenie słoności podkreślając to, ton w ton przekazuje wrażenie większej słodyczy i bardziej subtelnych smaków. Nawet materiał płytya także sztućców, a nawet szklanek wpływa to na rzeczywisty smak dania. Pomyśl tylko, jak negatywnie zmienia się smak wina, jeśli jest ono wypite w jednorazowym, papierowym kubku, a nie w szklanym lub kryształowym. To samo dotyczy każdego rodzaju żywności.
Dobre, staranne i staranne nakrycie stołu, przy użyciu naczyń i sztućców przeznaczonych specjalnie do danego dania i dobrej jakości, to nie tylko element dobrego smaku, wpisany w sferę etykiety. Zamiast tego ma to realne znaczenie: nie chodzi tylko o formę, ale także o treść. Powiedzenie „forma jest treścią” nie może być bardziej prawdziwe i możliwe do udowodnienia niż w tym przypadku.
Nawet z pozoru niezbyt smaczne dania można uatrakcyjnić stosując odpowiedni dla nich talerz i sztućce wzbogacają wizualnie i zapewniają komfort na poziomie dotykowym. Elementy te są bardzo ważne nie tylko w restauracjach, aby przyciągnąć klientów, ale także w domu są przyzwyczajone do codziennego życia w atmosferze sprzyjającej dobremu samopoczuciu.
Zdecydować się nawet dokonać niewielkich zmian w kształcie, materiale i kolorze naczyń prowadzi do znacznych różnic i poprawy jakości doznań kulinarnych. Do lepszego życia, które również przechodzi przez te aspekty, potrzeba bardzo niewiele, trochę świadomości i uwagi.