Przepis na chrupiącą i chudą focaccię

Focaccia to tradycyjny włoski placek przygotowywany w piekarniku. Doprawia się go najczęściej oliwą, solą, czasem aromatycznymi ziołami, a do dekoracji używa się cebuli, sera i mięsa.

Dziś przedstawiamy Wam chudą wersję tego wyjątkowego chleba:

Niezbędne produkty do chudej focacci:

450 g mąki

200 ml letniej wody

trochę oliwy z oliwek

sól

cukier

20 maja

1 cebula

4 ząbki czosnku

4-5 pikli lub oliwek

1 pomidor

Oregano

2 gałązki rozmarynu

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Miękkie ciasto miesza się z letnią wodą, drożdżami, olejem, cukrem i solą. Pozostawić do wyrośnięcia, rozwałkować wałkiem na grubość 2 cm, następnie ułożyć na natłuszczonej blaszce. Ponownie odstaw na 20 minut.

Ciasto posmaruj oliwą, następnie posmaruj nadzieniem warzywnym. Posypać oregano, rozmarynem i gruboziarnistą solą i piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *