Jak długo i jakie produkty spożywcze można zamrażać w zamrażarce

Jajka na twardo, kawa, serek śmietankowy, budyń, kwaśna śmietana, sałatki z kurczakiem, tuńczyk… To tylko niektóre z produktów, których NIE należy umieszczać w potrawach.

Dzisiaj przedstawiamy kilka produktów spożywczych, które zepsują się, jeśli je zamrozisz, a także to, jak długo można przechowywać resztę w zamrażarce.

Żywność, której NIE należy zanieczyszczać

Zamrożenie zniszczy zarówno smak, jak i konsystencję makaronu. Makaron wtedy wchłania wilgoć i dlatego staje się gęsty.

Zobacz więcej:

Ponowne zamrażanie takiej żywności może być niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ bakterie rozmnażają się szybciej. Można jednak ponownie zamrozić rozmrożoną żywność, jeśli najpierw ją ugotujesz.

Zwłaszcza te na bazie mąki lub skrobi kukurydzianej, bo tracą swoją strukturę.

Jeśli spróbujesz zamrozić ketchup, nie wpłynie to na Twoje zdrowie, ale wpłynie na przyjemność jego spożywania – stanie się wodnisty.

Głębokie mrożenie rozpuści chrupiącą skórkę na wierzchu, przez co będzie nieprzyjemna i pozbawiona smaku.

Jest bardzo wrażliwy, więc po głębokim zamrożeniu straci swoją konsystencję.

Po rozmrożeniu liście brązowieją i usychają. Jeśli chcesz zamrozić świeże zioła, zrób to w ten sposób – posiekaj je, włóż do pojemnika na kostki lodu, zalej wodą i zamroź. Później dodaj kostki do naczynia.

Zobacz więcej:

Nigdy tego nie rób, bo może eksplodować. Ponadto, jeśli żywność jest konserwowana, nie ma potrzeby jej zamrażania, ponieważ może pozostać w puszce przez bardzo długi czas.

Stają się miękkie, tj. zmienić strukturę, więc zamrażanie nie jest dobrą opcją do przechowywania bułki tartej.

Zawierają dużo wody, dlatego po zamrożeniu stracą swoją konsystencję, a wraz z nią smak.

Produkty spożywcze, które można przechowywać w zamrażarce i na jak długo

– 9 miesięcy

Wieprzowina z kością – 4 do 6 miesięcy

Wieprzowina bez kości – od 4 do 12 miesięcy

Cielęcina z kością – 4 do 6 miesięcy

Cielęcina bez kości – do 12 miesięcy

Cały kurczak lub indyk – 12 miesięcy

Kawałki kurczaka lub indyka – 9 miesięcy

Mielony indyk lub wieprzowina – 3 do 4 miesięcy

Zobacz więcej:

– 6 miesięcy

Bluefish – 2 do 3 miesięcy

Ryba wędzona – 2 miesiące

Gotowana ryba – 4 do 6 miesięcy

Ostrygi – 2 do 3 miesięcy

Homar – 12 miesięcy

Świeże krewetki – od 3 do 6 miesięcy

Kalmary i małże – od 3 do 6 miesięcy

Owoce cytrusowe – 3 miesiące

Inne – od 9 do 12 miesięcy

Warzywa – od 8 do 12 miesięcy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *