Zdjęcie: iStock/Gulliwer
Dziś przedstawiamy Wam jeden z ulubionych deserów naszego dzieciństwa – mleczny z gotową skórką, który przygotuje się w mgnieniu oka.
Niezbędne produkty do ciasta mlecznego z gotowymi skórkami:
12 cienkich ciasteczek
100 g roztopionego masła
3 jajka
1/2 łyżeczki cukier
1 szczypta soli
1 wanilia
1 i 1/2 łyżeczki mleko
cukier puder do posypania
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Posmaruj skórki jedna po drugiej roztopionym masłem. Każda natłuszczona skórka jest swobodnie chwytana na akordeonie i zwijana w ślimaka.
Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie. Blachę z przygotowanym ciastem mlecznym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
W tym czasie jajka ubić z cukrem, wanilią i szczyptą soli, wlać mleko i dobrze wymieszać.
Powstałą masę wylać równomiernie na upieczony placek i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut, aby krem stwardniał.
Wyjmij placek mleczny z gotową skórką i po krótkim odpoczynku posyp cukrem pudrem.