Tylko 2 składniki: oto jak chronić kapustę we wrześniu




Zdjęcie: pixabay.com

Wrzesień to jeden z najbardziej aktywnych miesięcy dla wszystkich ogrodników – zbiera się plony, zamyka słoiki, piecze lutenicę. To także okres, w którym należy zadbać o kapustę średnią i późną, jeśli chcemy mieć dobre zbiory w październiku i listopadzie.

Jak każde warzywo liściaste, kapusta ma swoich wrogów. Mogą być niewielkich rozmiarów, ale na pewno uda im się je zniszczyć, jeśli nie podejmiemy na czas działań. Ta stara kultura nie toleruje owadów, robaków i różnych innych pasożytów.

Zobacz więcej:

Manta należy do najniebezpieczniejszych chorób kapusty. Rozwija się od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Rośliny mogą gnić, dlatego należy do tego podejść naprawdę rozsądnie.

Motyl z białej kapusty jest drugim niebezpiecznym wrogiem warzyw. Będąc jeszcze gąsienicą, żeruje na najniższych liściach kapusty.

Podzielimy się jednak z Wami sprawdzonym przepisem, który w żaden sposób nie jest powiązany z zakupem preparatów w agroaptekach. To tylko dwa składniki, które z pewnością znajdują się w każdej kuchni.

Przygotuj mieszaninę pół szklanki soli i jednej szklanki mąki. Dobrze wymieszaj, aby połączyć oba składniki. Posyp nimi warzywa.

Gąsienice połykają mieszaninę i natychmiast giną. To najbezpieczniejszy sposób na pozbycie się ich bez konieczności stosowania jakichkolwiek preparatów i roztworów chemicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *