Białe wytrawne wino dobrze komponuje się z lekkimi, świeżymi potrawami, takimi jak sery, owoce morza i owoce, a bardziej złożone dania mogą podkreślić jego wszechstronność. Niezależnie od tego, czy planujesz romantyczną kolację, imprezę, czy po prostu chcesz napić się lampki wina po długim dniu, poniższe pomysły i przepisy ułatwią znalezienie idealnej przystawki do białego wina.
Przekąski i zakąski do białego wina
Ser. Lekkie sery, takie jak kozi, brie czy camembert, idealnie komponują się z białym wytrawnym winem.
Owoce morza. Krewetki, ostrygi i łosoś szczególnie dobrze komponują się z białym winem.
Owoce. Dobrym dodatkiem mogą być także jabłka, gruszki i winogrona.
Tapas z kozim serem i figami
Składniki: 200 g sera koziego, 4 świeże figi, miód do podania, grzanki.
Ser i figi pokroić, położyć na podpieczonych plasterkach. Przed podaniem na wierzch dodaje się miód.
Krewetki w sosie czosnkowym
Składniki: 500 g krewetek, 4 ząbki czosnku, pieprz czarny, oliwa z oliwek, sól, koperek do podania
Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj krewetki, sól i pieprz. Smaż, aż skończysz. Podawać z koperkiem!
Prosta zasada jest dobrze znana: białe wino pasuje do ryb i białego mięsa, a czerwone do dojrzałych serów i czerwonego mięsa. To wprawdzie dobry początek na pierwsze kroki w świecie wina, ale kryje się w nim wiele innych ciekawych połączeń. Jakie przystawki powinniśmy zobaczyć na stole, jeśli zdecydujemy się dać pierwszeństwo białemu winu?
Naczynia do białego wytrawnego wina
Takie wino to szlachetny, wyrafinowany, arystokratyczny trunek – a na całym świecie większość słynnych win białych jest wytrawnych.
Gatunkowe wino wytrawne charakteryzuje się zrównoważonymi smakami, umiarkowaną kwasowością, aromatami owoców, kwiatów, miodu, mineralnością zależną od odmiany winogron, terroir i innymi czynnikami. Oto najlepsze aperitify do wytrawnych win białych!
- Ryba na parze
- Kurczak z szałwią w kremowym sosie szałwiowym
- Spaghetti w pikantnym sosie z małżami
- Risotto z borowikami
- Zupa krem z kukurydzy
- ostrygi
- Krewetki z grilla
Naczynia do półwytrawnego białego wina
Wino białe półwytrawne jest złożonym produktem winiarskim. Może się okazać, że okaże się przesadnie słodkie i popsuje Twoje kulinarne plany, albo wręcz przeciwnie, od wina wytrawnego będzie odróżniać się jedynie lekkością, objawiając się jako jego udoskonalona wersja.
Dobre półwytrawne białe wino ma kwasowość zrównoważoną resztkową słodyczą. Jest bardziej piwne, może być nieco musujące (jak portugalskie vinho verde – „vino verde”, wino zielone; „zielone” oznacza młode) i zwykle otacza bogatymi kwiatowymi aromatami. Jako dodatek do białych win półwytrawnych warto wybrać poniższe dania!
- Kanapka z wędzonym śledziem
- Ceviche z pomidorkami koktajlowymi
- Lekko solony łosoś
- Pieczony królik
- Szparagi z grillowanym boczkiem
- Sałatka z kalafiora
- Ser kozi z szynką i figami
Naczynia do białego słodkiego wina
Białe słodkie wino oferuje różnorodność smaków i aromatów. W tej kategorii można znaleźć zarówno światowe arcydzieła, jak i wina całkiem przeciętne, gdzie słodycz maskuje jedynie słabą jakość. Wysokiej jakości wino słodkie będzie miało aromat dojrzałej brzoskwini, owoców tropikalnych i cytrusów. Można go pić jako deser – ale można go także połączyć z takimi przystawkami, które zrównoważą i wyrównają jego słodycz!
- Kacza wątróbka
- Krakersy serowe
- Sernik kataloński
- Ciasto marchewkowe
- Pieczony camembert
- Pikantne ciasteczka z miękkim serem i oliwkami
Dania z winem musującym
Ogólnie rzecz biorąc, wina musujące, a zwłaszcza szampan, są napojem świątecznym. Dlatego często chodzą bez przystawki. Jednak sommelierzy na całym świecie nieustannie poszukują udanych połączeń z szampanem. Możesz podać poniższe dania, które będą świetnym dodatkiem do wina musującego!
- Julienne z grzybami
- Zupa z zielonego groszku
- frytki
- Tarta flambirowana
- Chipsy z cukinii
- Suszona pierś z kaczki
- jajka po benedyktyńsku
- Ananas w syropie z przyprawami
Pozdrawiam i smacznego!