Dziś przedstawiamy Państwu taki, którym zachwycicie swoją rodzinę i oczarujecie swoich gości. Bułki cynamonowe są bardzo smaczne i mają niesamowity aromat.
Składniki potrzebne na bułeczki cynamonowe:
450 g mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru
150-160 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
2 ubite jajka
Do wypełnienia:
70 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
8 g (1 łyżka stołowa) cynamonu
Do dressingu:
115 g serka śmietankowego
30 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
200 g cukru pudru
1 łyżka mleka
2-3 łyżki mleka do regulacji gęstości
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
W głębokiej misce wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki, ciepłe mleko, roztopione masło i jajka. Dodaje się go do mąki i zagniata miękkie ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
Na nadzienie wymieszaj masło z cukrem i cynamonem.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokąt. Rozsmaruj na nim farsz. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2-3 cm, po czym ułóż bułkę pionowo na blasze do pieczenia. Zostaw odstęp między nimi, gdy urosną. Roladę przykrywamy czystą ściereczką do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz je przez około pół godziny lub do momentu, aż ładnie się zarumienią. Jeśli masz mocny piekarnik, możesz po 20 minutach przykryć je folią, żeby za bardzo nie ściemniały.
Aby przygotować sos, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli nie chcesz, aby sos był bardzo gęsty, dodaj 1-2 łyżki świeżego mleka.
Posmaruj dressingiem gorące bułeczki i ciesz się smakiem. Najlepiej na ciepło.