Dotyczy to szczególnie osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę oraz tych, które już cierpią na tzw „wstępny etap” cukrzycy.
Podkreślił to wydział promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej Urzędu Zdrowia Publicznego (ÚVZ) Republiki Słowackiej z okazji wtorkowego Światowego Dnia Cukrzycy.
„Jeśli cukrzyca nie zostanie wcześnie wykryta i leczona, stan ten może prowadzić do poważnych i potencjalnie zagrażających życiu powikłań” – ostrzegają eksperci. Krajowe Centrum Informacji Zdrowotnej (NCZI) wyjaśniło, że może dojść np. do uszkodzenia tkanek, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów obwodowych i naczyń krwionośnych. „Cukrzyca jest główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek, zawałów serca, udarów mózgu i amputacji kończyn dolnych” – wskazano.
Zdaniem ekspertów ryzyko zachorowania można zmniejszyć poprzez zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną czy utrzymanie odpowiedniej wagi. „Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, więc nawet niewielka utrata masy ciała może mieć duże znaczenie w zapobieganiu chorobie” – wyjaśniają.
Ogólne zalecenia dietetyczne obejmują spożywanie co najmniej trzech porcji warzyw dziennie i uzupełnianie ich owocami, preferowanie chudego mięsa, drobiu lub owoców morza, a także pełnoziarnistego pieczywa, makaronów lub ryżu. Lepiej też wybierać tłuszcze nienasycone, takie jak olej z oliwek, rzepakowy, kukurydziany czy słonecznikowy, zamiast tłuszczów nasyconych (tłuszcz zwierzęcy, olej kokosowy i palmowy). Zaleca się także picie wody lub niesłodzonej herbaty zamiast słodkich napojów oraz ograniczenie spożycia alkoholu.
W związku z aktywnością fizyczną eksperci zalecają poświęcenie przynajmniej 150 minut w tygodniu na przykład na spacer, jogging, pływanie czy jazdę na rowerze. Idealnym rozwiązaniem jest rozłożenie ruchu na kilka dni. Trening siłowy ma również zalety. „Wykorzystując ciężarki lub taśmy oporowe do wzmacniania mięśni, możesz zwiększyć masę mięśniową, poprawiając jednocześnie wrażliwość na insulinę i kontrolę poziomu glukozy” – wyjaśnili eksperci.
ÚVZ przypomina również o znaczeniu regularnych badań przesiewowych i badań, szczególnie w przypadku osób z jednym lub większą liczbą czynników ryzyka. „Mogą wykryć wczesne objawy i pomóc pacjentowi wprowadzić niezbędne zmiany, aby opóźnić lub zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2” – zauważył wydział promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej ÚVZ SR.
Cukrzyca jest chorobą, w której organizm ludzki nie jest w stanie utrzymać prawidłowego stężenia cukru we krwi. Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna szacuje, że co dziesiąty dorosły człowiek na świecie żyje z cukrzycą. Według danych NCZI w zeszłym roku na Słowacji w poradniach diabetologicznych leczonych było 349 595 pacjentów, z czego 319 049 miało cukrzycę typu 2, a 25 473 – cukrzycę typu 1.