Główną zaletą patelni z powłoką nieprzywierającą jest to, że żywność nie przypala się ani nie przykleja się do powierzchni.
W procesie produkcji tej powłoki wykorzystuje się tworzywo o niskim współczynniku tarcia, które zapewnia idealnie gładką powierzchnię.
Materiał ten jest bardzo trwały i trwały, ale dość łatwo go uszkodzić.
Na przykład, jeśli użyjesz metalowej szpatułki lub łyżki, powłoka zostanie zniszczona.
Czy należy gotować na uszkodzonej patelni?
Eksperci tego nie zalecają, ponieważ w procesie gotowania mogą wydzielać się toksyczne substancje.
Jeśli powłoka zapobiegająca przywieraniu jest nierówna, gotowanie będzie trudne.
W każdym przypadku potrawa będzie mocno przylegać do patelni – naczynie będzie się palić, a smak ulegnie pogorszeniu.
Dlatego lepiej w ogóle wymienić patelnię na uszkodzoną powłokę nieprzywierającą.
Wcześniej rozmawialiśmy o tym, jak szybko usunąć sadzę z patelni.