Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z King’s College London wykazały, że 14 godzin może sprawić, że będziemy mniej głodni, bardziej energiczni i bardziej energiczni.
Zobacz więcej:
Wyniki badań pokazują, że ograniczenie spożycia żywności do zaledwie 10 godzin, na przykład między 9:00 a 19:00, ma pozytywny wpływ na nastrój, energię i głód.
Naukowcy wykorzystali dane pochodzące od ochotników, którzy rejestrowali swój stan zdrowia za pomocą aplikacji ZOE. Wzięło w nim udział ponad 37 000 osób, które przez tydzień jadły normalnie, a przez kolejne dwa tygodnie poproszono ich o jedzenie tylko w wybranych 10 godzinach dnia.
Analiza wykazała, że osoby, które pościły przez 14 godzin dziennie, miały więcej energii, były w lepszym nastroju i były mniej głodne.
„To największe badanie przeprowadzone poza ściśle kontrolowanym środowiskiem, które pokazuje, że post przerywany może poprawić zdrowie. To ekscytujące odkryć, że nie musimy się zbytnio ograniczać, aby zobaczyć pozytywne rezultaty. Dziesięciogodzinny okres stosowania diety to tolerowany przez większość ludzipowiedziała dr Sarah Berry.
Zobacz więcej:
Podsumowanie badań zostało zaprezentowane podczas Europejskiej Konferencji Żywienia w Belgradzie.