W chłodne dni najlepszym sposobem na rozgrzanie ciała i duszy jest ryż według babcinego przepisu.
Składniki na ryż z kurczakiem:
1,5 kg kurczaka
400 g ryżu
1 kawałek. marchew
1 kawałek. papryka
2 cebule
sól dla smaku
masło krowie – 40 g
pieprz czarny – 10 ziaren + mielony do smaku
40 ml oleju do smażenia
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Całego kurczaka pokroić na kawałki, oddzielając uda, białe mięso i skrzydełka. Zostaw tył w całości.
Dobrze umyj części i włóż je do garnka z wodą. Dodaj sól – 1 łyżeczka. na litr wody.
Doprowadzić do wrzenia, usuwając powstałą pianę. Drobno posiekaj jedną cebulę i włóż ją do garnka. Dodaj marchewkę i pieprz, a także ziarna pieprzu. Gotuj kurczaka do połowy.
Dopóki to się nie stanie, skup swoją uwagę na ryżu. Opłucz w kilku wodach, na koniec pozostaw na chwilę w głębokiej misce z odrobiną soli w środku.
Drobno posiekaj drugą cebulę. Smażymy chwilę na patelni i dodajemy ryż. Gotuj przez 3-4 minuty.
Przygotuj wygodną blachę, na której upieczesz kurczaka z ryżem. Najpierw połóż ryż, potem kurczaka (bez kręgosłupa wykorzystaj go do innego dania, np. rosołu).
Do tej samej miski, w której moczyłeś ryż, wlej trochę bulionu z kurczaka. Zrób to w sumie trzy razy. Wlać na patelnię.
Dodaj sól i piecz ryż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut lub do momentu ugotowania. Gdy soczysty kurczak z ryżem będzie gotowy, wyjmij blachę i przykryj ręcznikiem na 10-15 minut.