Jak prać ręczniki kuchenne: po starych plamach nie pozostanie ślad – uwaga dla gospodyni domowej

Kuchnia to miejsce, w którym wszystko powinno być idealnie czyste.

W takim przypadku możesz uchronić się przed przedostaniem się drobnoustrojów do żywności.

Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy przyzwyczajony do gotowania w domu często może pochwalić się idealną czystością. Zwłaszcza jeśli chodzi o tekstylia, które doskonale pochłaniają plamy i zapachy.

Tutaj musisz spróbować usunąć stary brud i zapach.

Dlatego przed regularnym praniem konieczne jest wstępne namoczenie takich rzeczy.

Ręczniki należy pozostawić w roztworze na kilka godzin, który każdy może przygotować bez problemów. Aby to zrobić, wystarczy rozpuścić tylko 10 łyżek soli w 10 litrach ciepłej wody.

Można także przygotować nasycony roztwór proszku do prania i soli do namaczania.

Jeśli chodzi o plamy na tekstyliach z pomidorów czy buraków, warto zabrać ze sobą mydło do prania, kwasek cytrynowy i nadtlenek wodoru.

Na początek obficie natrzyj ręczniki mydłem. Następnie przedmioty należy pozostawić na 10 minut w roztworze wody i kwasu cytrynowego.

Jeśli nie masz pod ręką takiego składnika, możesz go zastąpić nadtlenkiem wodoru. Następnie ręczniki należy prać ręcznie.

Wcześniej uczyliśmy się, jak prać ręczniki kuchenne za pomocą oleju słonecznikowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *