Kuchnia to miejsce, w którym wszystko powinno być idealnie czyste.
W takim przypadku możesz uchronić się przed przedostaniem się drobnoustrojów do żywności.
Warto jednak zaznaczyć, że nie każdy przyzwyczajony do gotowania w domu często może pochwalić się idealną czystością. Zwłaszcza jeśli chodzi o tekstylia, które doskonale pochłaniają plamy i zapachy.
Tutaj musisz spróbować usunąć stary brud i zapach.
Dlatego przed regularnym praniem konieczne jest wstępne namoczenie takich rzeczy.
Ręczniki należy pozostawić w roztworze na kilka godzin, który każdy może przygotować bez problemów. Aby to zrobić, wystarczy rozpuścić tylko 10 łyżek soli w 10 litrach ciepłej wody.
Można także przygotować nasycony roztwór proszku do prania i soli do namaczania.
Jeśli chodzi o plamy na tekstyliach z pomidorów czy buraków, warto zabrać ze sobą mydło do prania, kwasek cytrynowy i nadtlenek wodoru.
Na początek obficie natrzyj ręczniki mydłem. Następnie przedmioty należy pozostawić na 10 minut w roztworze wody i kwasu cytrynowego.
Jeśli nie masz pod ręką takiego składnika, możesz go zastąpić nadtlenkiem wodoru. Następnie ręczniki należy prać ręcznie.
Wcześniej uczyliśmy się, jak prać ręczniki kuchenne za pomocą oleju słonecznikowego.