Dla domu
Zrób sobie aromatycznego kurczaka z parmezanem
Jesień już nadeszła, a wraz z nią powoli i powoli przechodzimy przez przejście do trybu bardziej roboczego. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy cieszyć się czasem spędzonym w domu z najbliższymi nam osobami. Jeśli chcesz wywołać radość i uśmiech, spraw przyjemność sobie i wszystkim domownikom wspaniałymi, jesiennymi przepisami. Tutaj są:
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Do tego będziesz potrzebować:
- 2 szklanki puree z dyni;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 szklanki bulionu warzywnego (z gotowanych warzyw lub gotowego – z kostki);
- 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki);
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- surowe pestki dyni;
- sól;
- pieprz;
- oliwa z oliwek do smażenia.
Drobno posiekaj cebulę i zmiel czosnek. W dużym rondlu podsmaż je na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą przezroczyste. Dodać puree z dyni, bulion warzywny, mleko kokosowe, cynamon, gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować przez około 15-20 minut. Użyj blendera i zmiksuj zupę, aż będzie gładka i kremowa. W razie potrzeby dopraw do smaku. Bardzo lekko prażymy pestki dyni na patelni. Podawaj zupę ciepłą, dodając odrobinę mleka kokosowego i prażonych pestek dyni.
Chrupiący deser jabłkowy
Niezbędne produkty:
- 4 szklanki obranych, wypestkowanych i pokrojonych w plasterki jabłek (lekko cierpkich, typu Granny Smith);
- 1 łyżka soku z cytryny;
- ½ szklanki cukru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- ½ łyżeczki gałka muszkatołowa;
- 1 szklanka drobnych płatków owsianych;
- ½ szklanki mąki;
- ½ szklanki brązowego cukru;
- ½ szklanki masła, zimnego i pokrojonego w kostkę.
- * opcjonalnie – lody waniliowe lub bita śmietana.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Nasmaruj blachę do pieczenia i przełóż do środka jabłka. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę i brązowy cukier. Wyjmij masło z lodówki, pokrój je w kostkę i dodaj do miski. Wszystkie składniki ucieramy do uzyskania konsystencji dużych okruchów. Posyp jabłka równomiernie mieszanką owsianą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut lub do momentu, aż cała mieszanina stanie się złotobrązowa. Przed podaniem pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Apetyczny kurczak z dynią i parmezanem
Niezbędne produkty:
- 4 piersi z kurczaka bez skóry;
- ¼ łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 1 szklanka bulionu z kurczaka;
- ½ szklanki puree z dyni;
- ¼ szklanki startego parmezanu;
- sok z ½ cytryny;
- ½ szklanki świeżej bazylii;
- 3 ząbki czosnku;
- ¼ szklanki śmietanki kuchennej;
- sól;
- pieprz;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- płatki czerwonej papryki.
Dopraw kurczaka 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Rozgrzej średnią patelnię na umiarkowanym ogniu. Wlać oliwę i ułożyć mięso na patelni. Smaż, obracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie ładnie złocistobrązowy (około 3-5 minut). Przełożyć na talerz. Zmniejsz temperaturę na kuchence do minimum.
Podsmaż na nim czosnek, przecier pomidorowy i ostrą paprykę. Mieszaj, aż czosnek będzie jasnozłoty i pachnący, a przecier pomidorowy będzie lekko przypieczony (około 30 sekund). Dodać bulion, puree z dyni, parmezan, śmietanę, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli i dobrze wymieszać. Wróć kurczaka z powrotem na patelnię. Zwiększ ogień do średniego i zagotuj. Przykryj i gotuj przez 5 minut. Zdejmij pokrywkę i kontynuuj smażenie, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie ugotowany, a sos zgęstnieje (około 5 minut). Dodaj połowę bazylii na patelnię; doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp pozostałą bazylią, startym parmezanem i płatkami czerwonej papryki.