Soczyste klopsiki w sosie pomidorowym

Te o smaku oregano i bazylii, polane aksamitną konsystencją słodko-kwaśnego sosu pomidorowego, staną się ulubionym daniem całej rodziny.

Niezbędne produkty na klopsiki w sosie pomidorowym:

Na klopsiki:

500 gramów mielonego mięsa z indyka

1 jajko

2 główki drobno posiekanej cebuli

50 gramów bułki tartej

3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz, suszona bazylia i oregano do smaku

Na sos:

400 gramów pomidorków koktajlowych z puszki

125 gramów mozzarelli

60 ml czerwonego wina

łyżka cukru

łyżka masła

4 cebule

kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Uformuj kulki i smaż na średnio rozgrzanym oleju.

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podsmaż w nim czosnek i cebulę, dodaj wino, następnie dodaj pomidory i cukier, zagotuj, po czym zmniejsz ogień do średniego.

Gotowy sos przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszamy aż do wrzenia przez 15 minut, aż zgęstnieje, po czym doprawiamy do smaku i dodajemy do niego klopsiki. Wymieszaj, następnie dodaj startą mozzarellę, parmezan i świeże liście bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *