Jak przechowywać ziemniaki i marchewkę BEZ ich mięknięcia i kiełkowania




Zdjęcie: Pixabay.com

Ziemniaki niewątpliwie zajmują najwięcej miejsca do przechowywania, niezależnie od tego, czy robisz to w piwnicy, w szafce, na półce czy w lodówce. Ale aby przechowywać ziemniaki przez kilka miesięcy, musisz ciężko pracować. To samo tyczy się marchewek.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​zarówno ziemniaki, jak i marchewkę przechowuje się w podobnych warunkach – 1-2 stopnie i wilgotność 85-90%. Zimują w specjalnych drewnianych skrzyniach posypanych trocinami, liśćmi aronii lub piaskiem. Rozmiar pudełka powinien być niewielki – idealnie jest, jeśli zbierze się w nim nie więcej niż 15 kg marchwi.

Zobacz więcej:

Przed odłożeniem ziemniaków i marchwi do przechowywania należy je dobrze wysuszyć, przechowywać przez kilka dni w otwartym, lekko zacienionym, dobrze wentylowanym miejscu. Następnie posortuj je, odrzucając chore i uszkodzone.

Jeśli przechowujesz w piwnicy lub lodówce i jest tam zbyt wilgotno, możesz zrobić podkładkę z papieru kuchennego posypaną trocinami, solą lub liśćmi kaliny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *