Lutenica to ulubione zimowe danie Bułgarów – tak naprawdę nikt nie czeka na zimę, żeby je zjeść, a lato to złoty czas na przygotowanie domowej lutenicy – pisze gotvq.eu.
Tradycyjnie przygotowywana jest z papryki czerwonej z dodatkiem lub bez dodatku bakłażana i marchwi, a niektórzy przygotowują także białą lutenicę z papryki zielonej, która w innych krajach bałkańskich nazywana jest „malijano”.
Przygotowanie trwa blisko dwa dni, pierwszego dnia papryka jest pieczona i obrana, a drugiego dnia obrana papryka (bakłażany i marchewka) jest mielona i smażona. Jednak w tym roku nowy sposób przygotowania lutenicy wyparł wszystkie inne swoją szybkością i oszczędnością.
Tak więc przepis, który przeczytasz poniżej, jest obecnie jednym z najbardziej poszukiwanych przepisów na Bałkanach, a kiedy przeczytasz procedurę, zrozumiesz dlaczego. Ta pieczona lutenica jest bardzo smaczna, można ją przygotować łatwo i prosto, bez straty czasu na pieczenie i obieranie warzyw oraz bez zużywania nadmiernej ilości prądu.