Gastroenterolog: To najbardziej przydatne mięso zimą

Zimą organizm potrzebuje pożywnego pożywienia. Według rosyjskiej gastroenterologa i dietetyka dr Olgi Pomoinetskiej ważne jest, aby w diecie uwzględnić gęś. Ponadto przygotowane z niego dania nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych i można je przygotować z różnymi dodatkami. Można go po prostu upiec w piekarniku – na przykład z kiszoną kapustą, jabłkami i suszonymi śliwkami.

„Oczywiście gotowanie zajmie więcej czasu niż tego samego kurczaka czy indyka, ale takie danie z pewnością będzie w stanie ozdobić Twój stół, urozmaicić dietę i rozgrzać w chłodne dni” – mówi dietetyk.

Mięsa gęsiego można także używać do przygotowania zup. Gastroenterolog mówi, że można zrobić rosół z gęsiej karkówki i skrzydełek. Następnie usuń z niego tłuszcz i dodaj wszystkie składniki zupy.

Jakie są zalety mięsa gęsiego?

Choć jest to mięso bardzo tłuste, cenione jest ze względu na swój skład. Oprócz oryginalnego smaku mięso gęsie zawiera wiele pierwiastków śladowych: żelazo, cynk, wapń, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy i witaminę A. Ponadto tłuszcze zawarte w gęsi są bardzo przydatne, są wielonienasycone.Można jeść gęsinę nie więcej niż raz w tygodniu, aby wspomóc trawienie i uzupełnić korzystne aminokwasy.

Według Olgi Pomoinetskiej, z punktu widzenia wartości odżywczej i jakości mięsa, gęś uważana jest za zwierzynę łowną.

„Gra aktywnie lata, porusza się i zjada czystą żywność. To z kolei jest czyste i zdrowe: zawiera dużo chlorofilu. Gęś ma również ciemnoczerwone mięso bogate w mioglobinę. To białko, które występuje w mięśniach i bierze udział w transporcie tlenu do komórek tkanek” – mówi gastroenterolog.

Według lekarza mięso gęsie jest również cenne, ponieważ ptak ten jest bardzo czysty i selektywny w pożywieniu, w przeciwieństwie na przykład do kaczki, która może zjeść wszystko.

Ponadto tłuszcz gęsi ma wysoką temperaturę dymienia i można go używać do smażenia, ale najważniejsze, aby nie przesadzić.

„Jeśli masz problemy z pęcherzykiem żółciowym lub nie tolerujesz tłustych potraw, jedz to mięso w małych ilościach. Preferuj pierś i nie jedz tłuszczu podskórnego” – dodaje gastroenterolog.

Wybierając to mięso, lekarz radzi zwrócić uwagę na piersi – ważne, aby były mięsiste i dobrze ukształtowane. Zobacz także skórę. Nie powinien być blady ani zbyt żółty i nie powinien mieć smug.

Więcej:

Ważne: Informacje te służą wyłącznie celom referencyjnym. W sprawie przeciwwskazań i skutków ubocznych należy skonsultować się ze specjalistą i w żadnym wypadku nie stosować samoleczenia. Przy pierwszych oznakach choroby skonsultuj się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *