Zdrowie i piękno
Łatwe substytuty pomagające kontrolować lipoproteiny i trójglicerydy
Wysoki cholesterol jest jednym z głównych winowajców zatykania tętnic, wysokiego ciśnienia krwi, chorób układu krążenia, zawałów serca i udarów mózgu. Jeśli próbujesz pobrać poziom cholesterolu we krwi, jedną z najważniejszych rzeczy jest zmiana diety. Niektóre produkty spożywcze mają szczególnie duży potencjał podnoszenia poziomu cholesterolu, co czyni je niezdrowymi pod tym względem.
Wiele osób nie potrafi sobie z tym poradzić cholesteroluponieważ w dalszym ciągu odżywiają się nieprawidłowo i niezdrowo, łącznie z przyczynami wysoki cholesterol w Twojej diecie. Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz rezygnować z ulubionych potraw i posiłków. Wszystko, co musisz zrobić, to sięgnąć po zdrowe zamienniki, które pomogą Ci kontrolować poziom cholesterolu w rozsądnych granicach.
Oto kilka łatwych zamienników żywności powodującej wysoki poziom cholesterolu:
Zamiast grzanek posyp sałatkę orzechami włoskimi
Jeśli myślisz, że za wysoki poziom cholesterolu odpowiedzialne są wyłącznie tłuste potrawy bogate w tłuszcze nasycone, to się mylisz. Pokarmy bogate w przetworzone węglowodany są bardzo podstępne, ponieważ zwiększają również poziom lipoprotein o małej gęstości, czyli złego cholesterolu we krwi. Grzanki składają się nie tylko z rafinowanych węglowodanów w postaci białej mąki zawartej w pieczywie, ale w większości przypadków są również smażone. To sprawia, że ich niezdrowy charakter jest tym bardziej znaczący.
Z drugiej strony orzechy włoskie są bogate w tłuszcze, ale zdrowe. Zawarte w nich wielonienasycone tłuszcze pomagają kontrolować cholesterol poprzez podniesienie poziomu dobrego cholesterolu, czyli lipoprotein o dużej gęstości.
Pij wino, a nie koktajle
Koktajle są bardzo nasycone dodatkiem cukrów. Są najniezdrowym możliwym wyborem napoju alkoholowego. Aby obniżyć poziom cholesterolu, zastąp koktajle i słodkie napoje winem, najlepiej białym wytrawnym winem. Jest najuboższa w cukry i kalorie, co korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Jak wynika z badania z 2017 roku opublikowanego w American Journal of Circulation, wytrawne czerwone wino również w niewielkich ilościach ma pozytywny wpływ na układ krążenia.
Zastąp ser i krakersy orzechami i roślinami strączkowymi
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, ile sera i sera jedzą. Produkty mleczne są bardzo bogate w tłuszcze nasycone i kalorie, które są wrogiem układu sercowo-naczyniowego. Nadmierne spożycie sera może podnieść poziom cholesterolu. Zastąp je roślinami strączkowymi i orzechami. Są bogatym źródłem białka i węglowodanów złożonych, które obniżają poziom cholesterolu.
Ocet i sok z cytryny zamiast gotowych dressingów
Wygodne może być ubieranie sałatek w kupione w sklepie sosy, ale zawierają one cukry i tłuszcze. Aby obniżyć cholesterol do zdrowego poziomu, zastąp dressingi octem lub sokiem z cytryny. W połączeniu z niewielką ilością tłoczonej na zimno oliwy z oliwek mogą pomóc kontrolować poziom cholesterolu.
Zamień mieloną wieprzowinę i mieloną wołowinę na indyka
Mielony indyk to coś, czego nieczęsto można spotkać w sklepach. Nie oznacza to, że nie możesz zrobić tego sam. Używanie mielonego indyka to na przykład świetny sposób na zachowanie ulubionych klopsików, ale bez narażania na szwank poziomu cholesterolu. Indyk i kurczak mają znacznie niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż wieprzowina i wołowina, co czyni je doskonałym wyborem.
Jedz więcej ryb
Kurczak i indyk mogą być dobrym wyborem, ale ryba jest najlepsza. Aby uzyskać niezbędne zdrowe tłuszcze i białka, skup się głównie na rybach, a nie na innych rodzajach mięsa.