Oliwa z oliwek to jeden z najbardziej przydatnych tłuszczów, który możesz włączyć do swojej diety, podczas gotowania. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe, cenne dla szeregu funkcji w organizmie. Jednak podczas jej stosowania może dojść do wielu błędów, które mogą kosztować Cię pieniądze, a także osłabić korzystne właściwości oliwy z oliwek.
Jakie błędy w oliwie z oliwek możesz popełniać?
Kupujesz rafinowaną oliwę z oliwek
Rafinowane rodzaje oliwy z oliwek prezentowane są w lżejszej wersji z mniejszą ilością kalorii i tłuszczu. Nie jest to jednak wcale dobry pomysł, gdyż rafinowane rodzaje oliwy z oliwek poddawane są obróbce, która pozbawia je korzystnych substancji.
Nierafinowane wersje oliwy z oliwek należą do najzdrowszych. Jeśli boisz się kalorii w oliwie z oliwek, po prostu spożywaj jej mniejszą ilość w ramach zbilansowanej diety.
Nie smaż na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno, zwana także extra virgin, znana jest z tego, że nadaje się do sałatek i dań surowych, dresingów, sosów. Wiele osób popełnia błąd, nie gotując z nią, uważając, że tłoczona na zimno oliwa z oliwek nie nadaje się do gotowania.
To nie jest tak. Nadaje się do gotowania w temperaturze nie wyższej niż 200 stopni, co daje swobodę wykorzystania jego walorów.
Wyrzucasz oliwę z oliwek, jeśli jest gorzka
Oliwa tłoczona na zimno i nie tylko, po pewnym czasie zaczyna robić się gorzka. Jest to całkowicie normalny proces utleniania, który nie oznacza, że oliwa z oliwek ulega zepsuciu. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek reagują w bezpośrednim kontakcie z powietrzem, utleniając. Ważna jest także odmiana oliwek, z których wytwarzana jest oliwa. Niektóre są bardziej gorzkie niż inne.
Trzymaj oliwę z oliwek w pobliżu piekarnika
Oliwy z oliwek należy przechowywać w suchym, wentylowanym miejscu i w miarę możliwości z dala od urządzeń grzewczych. Ciepło i wilgoć z piekarnika mogą pogorszyć właściwości oliwy z oliwek i przyspieszyć proces psucia się.
Kupujesz za dużo oliwy z oliwek
Przesadzanie z zapasami nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż choć oliwa z oliwek jest produktem trwałym, z czasem traci swoje właściwości. Nie dajcie się skusić promocjom i obniżkom, przynajmniej nie w nadmiernych ilościach, bo oliwa marnuje się powoli, a długie przechowywanie w szafce może doprowadzić do zepsucia się oraz utraty walorów smakowych i odżywczych.
Dotyczy to przede wszystkim oliwy z oliwek tłoczonej na zimno.