Lekarz ujawnił, co stanie się z naszym organizmem, jeśli będziemy zjadać 1 kg mandarynek dziennie

„Jeśli dasz się ponieść emocjom i zjesz za dużo mandarynek, może wystąpić tak zwana reakcja pseudoalergiczna – wysypka skórna podobna do alergii. Możliwe swędzenie. Tłumaczy się to spożyciem w organizmie dużych ilości fruktozy, kwasu cytrynowego i askorbinowego” – ostrzega lekarka Daria Maslennikowa.

W przypadku reakcji pseudoalergicznej, w przeciwieństwie do prawdziwej alergii, ogromne znaczenie ma ilość przyjmowanego pokarmu – im jest większa, tym jaśniejsze objawy – określa lekarz. W takim przypadku należy na jakiś czas zrezygnować z mandarynek, a leki przeciwhistaminowe pomogą uporać się ze swędzeniem.

Przedawkowanie mandarynek może powodować zażółcenie skóry.

„Te pomarańczowe owoce zawierają beta-karoten, który nadaje owocom wesoły pomarańczowy kolor. Na szczęście, aby zachorować na żółtaczkę karotenową, naprawdę trzeba jeść dużo kolorowych owoców” – wyjaśnia lekarz.

Nawiasem mówiąc, marchew, mango, morele i pomarańcze również mają dużo beta-karotenu.

Jak prawidłowo jeść mandarynki?

Lekarz ostrzega, że ​​owoców cytrusowych nie należy spożywać w przypadku silnego głodu i braku jedzenia przez dłuższy czas.

„Nie jedz mandarynek w dużych ilościach na czczo – kwas cytrynowy i askorbinowy mogą zwiększać apetyt i przyczyniać się do zaostrzenia zapalenia żołądka lub wrzodu trawiennego żołądka i dwunastnicy” – podsumowuje dr Maslennikova.

Jakie są zalety mandarynek?

Zawierają witaminę C, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu odporności i gojeniu się ran. Pobudza także przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe, co powoduje zmniejszenie jego poziomu w wątrobie. Witamina C wspomaga także produkcję kolagenu, wchłanianie żelaza oraz bierze udział w aktywacji witamin z grupy B.

„Witaminy z grupy B mogą pomóc w walce z lękiem i stresem, ponieważ korzystnie wpływają na układ nerwowy” – wyjaśnia ekspert.

Mandarynki zawierają także witaminę A, która jest niezbędna dla ostrości wzroku i ochrony błon śluzowych.

„Skórka owocu jest również bardzo przydatna. Zawarte w nim olejki eteryczne wspomagają dobry sen” – wyjaśnia Daria Maslennikova.

„Białe nitki pod skórką mandarynki zawierają nobiletynę flawonoidową. Ma wyraźne działanie przeciwzapalne, chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Ponadto mandarynki, jak wszystkie owoce, zawierają błonnik. Wspomagają rozwój pożytecznych bakterii i poprawiają motorykę jelit” – mówi ekspert.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *