„Jeśli dasz się ponieść emocjom i zjesz za dużo mandarynek, może wystąpić tak zwana reakcja pseudoalergiczna – wysypka skórna podobna do alergii. Możliwe swędzenie. Tłumaczy się to spożyciem w organizmie dużych ilości fruktozy, kwasu cytrynowego i askorbinowego” – ostrzega lekarka Daria Maslennikowa.
W przypadku reakcji pseudoalergicznej, w przeciwieństwie do prawdziwej alergii, ogromne znaczenie ma ilość przyjmowanego pokarmu – im jest większa, tym jaśniejsze objawy – określa lekarz. W takim przypadku należy na jakiś czas zrezygnować z mandarynek, a leki przeciwhistaminowe pomogą uporać się ze swędzeniem.
Przedawkowanie mandarynek może powodować zażółcenie skóry.
„Te pomarańczowe owoce zawierają beta-karoten, który nadaje owocom wesoły pomarańczowy kolor. Na szczęście, aby zachorować na żółtaczkę karotenową, naprawdę trzeba jeść dużo kolorowych owoców” – wyjaśnia lekarz.
Nawiasem mówiąc, marchew, mango, morele i pomarańcze również mają dużo beta-karotenu.
Jak prawidłowo jeść mandarynki?
Lekarz ostrzega, że owoców cytrusowych nie należy spożywać w przypadku silnego głodu i braku jedzenia przez dłuższy czas.
„Nie jedz mandarynek w dużych ilościach na czczo – kwas cytrynowy i askorbinowy mogą zwiększać apetyt i przyczyniać się do zaostrzenia zapalenia żołądka lub wrzodu trawiennego żołądka i dwunastnicy” – podsumowuje dr Maslennikova.
Jakie są zalety mandarynek?
Zawierają witaminę C, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu odporności i gojeniu się ran. Pobudza także przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe, co powoduje zmniejszenie jego poziomu w wątrobie. Witamina C wspomaga także produkcję kolagenu, wchłanianie żelaza oraz bierze udział w aktywacji witamin z grupy B.
„Witaminy z grupy B mogą pomóc w walce z lękiem i stresem, ponieważ korzystnie wpływają na układ nerwowy” – wyjaśnia ekspert.
Mandarynki zawierają także witaminę A, która jest niezbędna dla ostrości wzroku i ochrony błon śluzowych.
„Skórka owocu jest również bardzo przydatna. Zawarte w nim olejki eteryczne wspomagają dobry sen” – wyjaśnia Daria Maslennikova.
„Białe nitki pod skórką mandarynki zawierają nobiletynę flawonoidową. Ma wyraźne działanie przeciwzapalne, chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Ponadto mandarynki, jak wszystkie owoce, zawierają błonnik. Wspomagają rozwój pożytecznych bakterii i poprawiają motorykę jelit” – mówi ekspert.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!