Granat zmniejsza nie tylko poziom cukru we krwi, ale także stężenie lipidów i złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu. Oznacza to, że chroni przed rozwojem miażdżycy i wszelkich związanych z nią chorób naczyniowych. To działanie granatu wynika z polifenoli i innych naturalnych przeciwutleniaczy. Uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi. Dlatego granat, nawet w małych ilościach, jest niezbędny dla pacjentów z nadciśnieniem. Szklanka jego soku może „obniżyć” górne ciśnienie o 5 mmHg, a dolne o 2 mmHg.
Lekarz i gastroenterolog, kandydat nauk medycznych Konstantin Spakhov zaleca regularne spożywanie granatu lub picie jego soku, zwłaszcza w sezonie. Normą jest pół szklanki ziaren owocowych dziennie.
Po drugie, zmniejsza stężenie lipidów (tłuszczów) i cholesterolu we krwi, chroniąc przed rozwojem miażdżycy, a co za tym idzie, przed wszelkimi chorobami z nią związanymi. Działa również doskonale: obniża zły cholesterol (LDL) i podnosi dobry cholesterol (HDL).
„Efekty te zostały udowodnione w różnych eksperymentach i są przede wszystkim związane z wpływem polifenoli, w które tak bogaty jest granat. Zawiera także wiele innych naturalnych przeciwutleniaczy, które mają działanie lecznicze i zapobiegawcze. Dlatego granat i jego sok zaliczane są do superfoods, a zwłaszcza produktów zdrowych” – mówi lekarz.
„Przy okazji, jeśli jesteś przyzwyczajony do wyrzucania skórek i przegródek, następnym razem spróbuj je po prostu wysuszyć. Gotowanie ich we wrzącej wodzie jest doskonałym lekarstwem na biegunkę. Ich działanie utrwalające nie jest gorsze niż leki” – mówi lekarz.
Ale przy niskiej hemoglobinie granat nie pomoże. Nie zawiera dużo żelaza, a swój czerwony kolor zawdzięcza zawartym w nim polifenolom.
„Po pierwsze zapobiega zaburzeniom metabolicznym, takim jak podwyższony poziom cukru we krwi. Dzięki temu zapobiega rozwojowi cukrzycy i pomaga, gdy ta choroba już istnieje. Do tego należy dodać inne korzystne działanie przeciwutleniaczy – przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe” – mówi lekarz.
Granat zawiera wiele ważnych dla zdrowia makro- i mikroelementów, m.in.:
- 10 mg wapnia – 1,5% dziennej normy;
- 12 mg magnezu – 4% dziennej normy;
- 36 mg fosforu – 6% dziennej normy;
- 236 mg potasu – 7% dziennej normy;
- 0,3 mg żelaza – 4% dziennej normy dla mężczyzn i około 2% dla kobiet w wieku rozrodczym.
Ponadto owoce te zawierają naprawdę dużą ilość witaminy C – około 10 mg, czyli 25% dziennej normy.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!