Świąteczny poncz to tradycyjny i popularny napój, który często podawany jest w czasie świąt. Zwykle przygotowywany jest z czerwonego wina i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, anyż i goździki. Najczęściej słodzona jest miodem, doprawiana rodzynkami i często innymi owocami. W tym roku wypróbuj inną opcję i przygotuj świąteczny poncz z mandarynek. Poznasz jego zniewalający smak, a jednocześnie z pewnością przyjemnie Cię rozgrzeje w chłodne, wakacyjne dni. A jeśli przelejesz go do ciekawej i ładnej butelki, również będziesz miał oryginalny prezent pod choinką.
Źródło: YouTube
Mandarynki są pełne zdrowia
Mały pomarańczowy egzotyczny owoc nie pojawia się na pierwszy rzut oka! Dzieje się tak dlatego, że jest to owoc pełen cennych witamin i dobroczynnych substancji. Eksperci ds. żywności nazywają je małymi bombami witaminowymi. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C zawierają także prowitaminę A, która aktywuje odnowę komórek skóry. Białe włókna kory zawierają substancję nobiletynę, która nie tylko doskonale wspomaga spalanie tłuszczów, ale także chroni wątrobę, gdyż zapobiega gromadzeniu się w niej nadmiernej ilości tłuszczu. Mandarynki zawierają także dużą ilość wapnia, którego lepsze wchłanianie skutecznie wspomagają zawarte w nich kwasy owocowe. Jednocześnie jest także bogatym źródłem potasu.
Alkoholowy poncz mandarynkowy
Zacznij od wyciśnięcia soku z 4 do 5 mandarynek. Można to zrobić ręcznie lub użyć wyciskarki elektrycznej. Następnie wlej świeży sok do garnka. Następnie taką samą ilość owoców pokroić na małe kawałki i dodać do soku. Następnie dodaj 3 kawałki całego cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, taką samą ilość goździków i 4 kawałki anyżu gwiazdkowatego.
Następnie dodać 200 ml soku jabłkowego, 200 ml rumu i dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym lub miodem. Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować poncz na małym ogniu. Poncz mandarynkowy możesz podać natychmiast, gdy jest jeszcze ciepły, lub napełnić go szczelnie zamykanymi butelkami i zamknąć po ostygnięciu.
Bezalkoholowy poncz mandarynkowy
Jeśli nie lubisz alkoholu, możesz zrobić poncz mandarynkowy, który go nie zawiera. Zagotuj ¼ l wody i wrzuć do niej 2 całe laski cynamonu. Po chwili wyłącz garnek i pozostaw w nim pokruszone suszone owoce dzikiej róży na 5 minut, ale możesz też użyć torebki herbaty z dzikiej róży. Odwar odcedź i do herbaty dodaj sok z mandarynek oraz 2 łyżki miodu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i doprawić szczyptą mielonego cynamonu. Podawać z kilkoma plasterkami świeżych mandarynek.
www.toprecepty.cz, www.toprecepty.cz, www.albert.cz