Zdjęcie: iStock/Gulliwer
Zimą można jeść przekąski czosnkowe, pieczoną paprykę z czosnkiem i wszystko inne, co przyjdzie Ci do głowy oczywiście z czosnkiem. Wzmacnia odporność, chroni przed przeziębieniami i jest niesamowitym pomocnikiem w kuchni! A jeszcze lepiej, jeśli sam go wyhodujesz.
Czosnek ozimy tradycyjnie sadzi się we wrześniu – która część miesiąca zależy jednak od Twojego ogrodu. Jeśli będzie słonecznie i ciepło, to może w ostatnie dni, ale ogólnie najlepiej jest w połowie miesiąca.
Zobacz więcej:
Gdzie sadzi się czosnek?
Zamiast czosnku najlepiej uprawiać pomidory, ogórki i rośliny strączkowe. Dobrymi poprzednikami może być także wczesna kapusta i cukinia. W takich przypadkach gleba zostanie maksymalnie nasycona nawozami organicznymi.
W miejscach zajętych przez ziemniaki lub cebulę nie zaleca się stosowania czosnku. Wynika to z faktu, że istnieje ryzyko przenoszenia chorób między uprawami.
Przygotowanie rozpoczyna się z wyprzedzeniem. Na tydzień przed sadzeniem należy nawozić glebę: na każdy metr kwadratowy powierzchni dodaje się 10 kg próchnicy i 2 szklanki popiołu, dodając 2 łyżki siarczanu potasu i 1 łyżkę superfosfatu.
Jak jest sadzona?
Za pomocą kija wykonaj w ziemi dziury w odległości 10 cm. Najczęściej roślinę układa się od 3-5 cm, w tym przypadku sadzenie odbywa się 2-3 tygodnie przed pierwszymi przymrozkami. Okres ten przypada zwykle na połowę października, początek listopada.
Oczywiście wielu ogrodników woli sadzić czosnek na dużej głębokości, dzięki temu jest on lepiej ukorzeniony i łatwiej znosi zimowe przymrozki, dlatego nie stanowi problemu umieszczenie go na głębokości 10 cm.