Ashkolsun za ten przysmak: jajecznicę turecką

Przedstawiamy opcję na orientalne danie, które zachwyci całą Twoją rodzinę.

Kuchnia współczesna zachwyca swoją różnorodnością. Możemy delektować się daniami z całego świata, a możliwości naszej kuchni pozwalają na ich przygotowanie bez poświęcania dużej ilości czasu – pisze gotvq.eu.

Jedną z najpopularniejszych kuchni jest kuchnia turecka. Pide z różnymi nadzieniami, klopsiki jagnięce, gozleme, baklava miodowa to tylko część bogatej i aromatycznej kuchni orientalnej.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w kulturze tureckiej. Podawane jest ze szczególnym luksusem, z różnymi daniami i czarną herbatą w tradycyjnych filiżankach lub kawą przygotowaną w tureckim garnku ustawionym na stole. Jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych jest menemen – rodzaj omletu z dodatkiem pomidora, zielonej papryki i przypraw. Czasami do potrawy dodaje się ser feta, a także pastrami lub wołowinę.

Nazwa potrawy pochodzi od miejscowości Menemen w tureckiej prowincji Izmir. Proponujemy przygotować taką wersję jajecznicy tureckiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *