Pierniki norymberskie to ulubiony zimowy deser w Niemczech. W Norymberdze wytwarzano je od końca XIV wieku, kiedy to po raz pierwszy przygotowywano je w miejscowym klasztorze. Po upieczeniu pierniczki polewane są syropem cukrowym lub polewą czekoladową.
Niezbędne produkty do piernika według niemieckiej receptury:
50 g orzechów laskowych
150 g migdałów
3 jajka
100 g brązowego cukru
90 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
90 g kandyzowanej skórki cytryny
3 łyżki miodu
1 szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
20 kostek spłaszczonych wafli o średnicy 70 mm
Na lukier:
120 g gorzkiej czekolady
80 g cukru pudru
sok cytrynowy
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Zmiel orzechy laskowe i migdały. Krótko zmiksuj kandyzowaną skórkę cytryny i pomarańczy. W razie potrzeby dodać trochę mąki, aby zapobiec sklejaniu się.
Jajka, cukier, odrobinę soli i miód mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodać migdały, orzechy laskowe, 3 łyżeczki przyprawy piernikowej i skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańcze. Mieszaj, następnie przykryj i wstaw do lodówki na 10 do 12 godzin.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Uformuj pierniki i posmaruj nadzieniem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie pieczemy je około 20 minut (w zależności od piekarnika). Uważaj na nie, żeby się nie spaliły. Pozwól im ostygnąć.
Aby przygotować lukier, rozpuść czekoladę. W drugiej misce wymieszaj cukier puder z odrobiną wody i sokiem z cytryny, aż uzyskasz konsystencję ciasta naleśnikowego. Część piernika posmaruj polewą czekoladowo-cukrową. Pamiętaj, aby dobrze obtoczyć każdy piernik, aby był soczysty.