Prawidłowe odżywianie pomaga poprawić samopoczucie i zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnych chorób.
Ale na które produkty warto zwrócić większą uwagę?
Naukowiec Svrajit Sarkar opowiedział portalowi o tym, co powinno znaleźć się w diecie.
Wymienił osiem produktów, które zdecydowanie powinny znaleźć się w menu.
Specjalista zauważył zalety szpinaku, kapusty, rukoli, jarmużu i rzeżuchy, a także boćwiny. Ponadto zalecał jedzenie bok choy i sałaty.
Najlepiej spożywać je na surowo, wszystkie te produkty można dodawać do zup, koktajli czy sałatek.
Jak zauważył Sarkar, wszystkie te produkty są bogate w witaminy. Ma to również pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
Ale to nie wszystkie zalety. Należy pamiętać, że zawierają przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, na przykład niektórych rodzajów onkologii i chorób serca, cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera.
Dodatkowo dodanie tych produktów pomoże Ci utrzymać sylwetkę.