Pokarmy jesienno-zimowe dla zdrowia i odporności

Zdrowie i piękno

Zdrowe i pełne witamin

Jesień to sezon, w którym wielu owoce i warzywa są w pełnym rozkwicie i wtedy nadchodzą ich żniwa. Korzystaj z ich sezonowości, gdyż dzięki temu dostarczasz do organizmu niezwykle dużą ilość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i cennych substancji, które są również niezbędne dla odporności.

Jakie jesienno-zimowe potrawy dają więcej zdrowia i odporności, a które możemy nazwać superfoods?

Gruszki

Gruszki zbiera się jesienią, która w tym sezonie ukazuje swoją pełnię. Dojrzewają przez całe lato, wystawione na działanie dużej ilości światła słonecznego, co czyni je niezwykle bogatymi w witaminy i minerały.

Gruszki są bogate w dużo błonnika i paletę minerałów, które poprawiają odporność, florę jelitową, żołądek, skórę, nawilżają organizm i sprzyjają pięknej skórze.

Jabłka

Podobnie jabłka są pełne witamin, minerałów i błonnika, podobnie jak gruszki, ponieważ dojrzewają przez całe lato. Skąpane w słońcu stanowią cenne jesienne źródło ważnych dla organizmu i odporności substancji. Ciesz się różnorodnością odmian i smaków.

Dynia

Dynia jest doskonałym jesiennym źródłem błonnika i witaminy A. Jest bogata w beta-karoten, który w organizmie rozkłada się do witaminy A – ważnej witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach i przeciwutleniacza, który zwalcza stany zapalne i poprawia kondycję skóry.

Dynia jest bardzo dobra na trawienie. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie dzięki dużej ilości działa sycąco.

Kapusta

Jesień to czas, kiedy kapusta kwitnie pełną parą. Ciesz się nim, ponieważ jest bogaty w błonnik i przeciwutleniacze, a jednocześnie ma niską zawartość kalorii. Dzięki temu jest korzystny zarówno dla talii, jak i zdrowia, flory jelitowej, przewodu pokarmowego i układu sercowo-naczyniowego.

brokuły

Brokuły to kolejny członek rodziny kapustowatych. Są bardzo bogate w witaminę C i błonnik, zawierają witaminę K. Mają silne działanie przeciwutleniające, zwalczają stany zapalne, stymulują odporność, poprawiają zdrowie kości i są ważne dla krążenia krwi.

Grzyby

Grzyby to kolejny jesienny superfood, który warto dodać do swojego menu. Ponownie, bardzo niskokaloryczne, ale bogate w błonnik i białko, jedzenie grzybów to doskonały sposób na poprawę podziału komórek, zmniejszenie stanu zapalnego i zwiększenie odporności. Są również bogate w selen, ważny dla tarczycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *