Wszyscy słyszeli w dzieciństwie, że trzeba jeść owsiankę.
Ale czy wszystkie są naprawdę przydatne?
Jak powiedziała endokrynolog Dilyara Lebiediewa, nie wszystkie zboża powinny znajdować się w diecie.
Niektóre z nich mogą tylko zaszkodzić.
Jak zauważył specjalista, nie należy dać się ponieść owsiance z semoliny.
Faktem jest, że ten produkt jest drobno zmieloną pszenicą i składa się w 70% ze skrobi. Zboże to zwiększa poziom cukru we krwi.
Ponadto nie musisz jeść płatków owsianych błyskawicznych, które mogą również prowadzić do cukrzycy, problemów z sercem lub przybierania na wadze.
„Duża ilość glukozy zawarta jest w kaszy kukurydzianej, która może również wywołać rozwój cukrzycy lub prowadzić do nadwagi” – publikacja „cytuje Lebiediewa, powołując się na kanał lekarza na Telegramie.