Naukowcy uważają, że trzeba jeść trzy jajka dziennie, co umożliwi uzupełnienie niezbędnej podaży witamin.
Niektórzy dietetycy sugerują, że dieta jajeczna może prowadzić do poprawy liczby krwinek.
W organizmie osób, które jadły trzy jajka dziennie, zawartość witamin D i B12 normalizuje się.
Zwiększa się także ilość mikroelementów, selenu, składników odżywczych i choliny.
Dlaczego jeszcze warto jeść jajka?
Naukowcy zauważają, że spożywanie „dobrego” cholesterolu może zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.
Zaobserwowano również, że jedzenie jajek wpływa na komórki odpornościowe i skład krwi. Poziom hemoglobiny nie spada.
Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, jednak nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach.
Ponadto przed zastosowaniem diety jajecznej należy skonsultować się z lekarzem i zrozumieć ryzyko.