Ile jajek należy jeść dziennie: naukowcy zalecają 3 sztuki

Naukowcy uważają, że trzeba jeść trzy jajka dziennie, co umożliwi uzupełnienie niezbędnej podaży witamin.

Niektórzy dietetycy sugerują, że dieta jajeczna może prowadzić do poprawy liczby krwinek.

W organizmie osób, które jadły trzy jajka dziennie, zawartość witamin D i B12 normalizuje się.

Zwiększa się także ilość mikroelementów, selenu, składników odżywczych i choliny.

jajka
Zdjęcie: © Belnovosti

Dlaczego jeszcze warto jeść jajka?

Naukowcy zauważają, że spożywanie „dobrego” cholesterolu może zapobiegać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Zaobserwowano również, że jedzenie jajek wpływa na komórki odpornościowe i skład krwi. Poziom hemoglobiny nie spada.

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, jednak nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach.

Ponadto przed zastosowaniem diety jajecznej należy skonsultować się z lekarzem i zrozumieć ryzyko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *