Aby zapobiec rozwojowi wielu chorób związanych z wiekiem, starsze kobiety powinny trzymać się specjalnego jadłospisu – radzą amerykańscy specjaliści, cytowany przez FOX News. Odpowiedni zestaw pokarmów uchroni przed osteoporozą, chorobami serca, rakiem piersi i pomoże uporać się z objawami menopauzy.
Na liście opublikowanej na portalu FOX News znalazły się pomidory koktajlowe, siemię lniane, kapusta, łosoś, jogurt owczy, sok żurawinowy, orzechy włoskie.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet po 40. roku życia
Pomidory wiśniowe zawierają likopen, który chroni przed stresem oksydacyjnym. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, raka szyjki macicy i choroby serca.
Kolejnym produktem na liście jest siemię lniane zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i ligninę wchodzącą w skład błonnika. Wszystko to prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu.
Aby zachować wzrok, wzmocnić układ odpornościowy i kości, zapobiec osteoporozie i związanym z nią złamaniom, naukowcy zalecają zwracanie uwagi na liście kapusty. Zawierają zdrowe białko luteinę, witaminę C, wapń i witaminę K. Sok żurawinowy jest również bogaty w witaminę C i inne przeciwutleniacze. Będzie między innymi dobrą profilaktyką infekcji dróg moczowych.
Sekret zdrowego układu nerwowego, prawidłowego poziomu estrogenów po 40. roku życia i braku depresji poporodowej kryje się w łososiu.
A żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, poprawić turgor tkanki mięśniowej i spowolnić proces starzenia, warto włączyć do swojej diety jogurt z mleka owczego. Jest bogaty w białko i prawie nie zawiera cukru.
I ostatni punkt to orzechy włoskie. Chronią przed rakiem piersi i osteoporozą. Według ostatnich badań, jeśli będziesz spożywać 50 gramów orzechów dziennie, będziesz w stanie ograniczyć rozwój komórek nowotworowych w organizmie i zachować mocne i zdrowe kości – dodaje publikacja.
Witaminy z grupy B zawarte w orzechach włoskich poprawiają metabolizm, zapobiegają nadmiernemu przyrostowi masy ciała oraz utrzymują zewnętrzną urodę i zdrowie.
Regularne spożywanie tego orzecha poprawia pracę mózgu. Orzechy włoskie mają więcej kwasów omega-3 niż jakikolwiek inny orzech. Tłuszcze te pozytywnie wpływają na aktywność umysłową mózgu.
Kwas foliowy i witaminy z grupy B, w które orzech jest bogaty, korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka, pomagają radzić sobie ze stresem i depresją. Orzech łagodzi napięcie nerwowe i zwalcza bezsenność.
Zalety olejku z orzechów włoskich są nieocenione dla skóry delikatnej, wrażliwej i podrażnionej. Olej z orzechów włoskich to doskonały produkt do regeneracji włosów.
Więcej:
Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!