Anyż, goździki, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, wanilia i cynamon… To typowe przyprawy świąteczne, które często dodawane są do słodyczy, ponczów czy też chronią cały organizm przed chorobami.
Zobacz więcej:
Dziś przedstawiamy Państwu 7 świątecznych przypraw i ich właściwości zdrowotne:
1. Anyż
Anyż gwiaździsty pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i rośnie na wiecznie zielonych drzewach. Przyprawa ta używana jest do wyrobu słodyczy i pierników. Te przysmaki są nie tylko pyszne, ale także łatwiejsze do strawienia, ponieważ anyż pomaga ukoić jelita. Zawiera anetol, który dodatkowo poprawia oddychanie.
2. Goździk
stosowany w postaci rozdrobnionej lub jako suszone pąki kwiatowe. Często występuje w miodzie, grzanym winie i ponczu. Wspaniała aromatyczna przyprawa wzmacniająca żołądek, zmniejszająca wzdęcia i biegunki. Dzięki zawartości eugenolu goździki mogą nawet zmniejszyć próchnicę podczas żucia, co czyni go jednym z najlepszych naturalnych środków.
3. Imbir
pierwotnie odkryto ją w Azji, ale obecnie uprawia się ją w Europie. Ma mocny smak i rozgrzewa podniebienie. Krótko mówiąc, działa jak aspiryna.
Zobacz więcej:
4. Kardamon
Za pikantny, słodko-słony smak piernika odpowiada kardamon, bliski krewny imbiru. Starożytni Rzymianie używali kardamonu do leczenia – wspomaga on trawienie i jest ogólnie skuteczny na rany i nieświeży oddech.
5. Kolendra
Kolendra to przyprawa, która pomaga złagodzić skurcze żołądka, poprawia trawienie oraz zmniejsza napięcie i niepokój. Należy go stosować oszczędnie ze względu na mocny smak.
Zobacz więcej:
6. Wanilia
Wanilia to główny składnik większości świątecznych słodkości, a po szafranie najdroższa przyprawa świata. Pomaga odpocząć od.
7. Cynamon
Święto nie byłoby świętem bez cynamonu. Ciasteczka z cynamonem, gofry z cynamonem, grzane wino, poncz… wszystko wzbogacone jest cynamonem. Cynamon pozyskiwany jest z wewnętrznej kory wiecznie zielonego drzewa cynamonowego. Jego hipnotyczny zapach pozytywnie wpływa na poziom serotoniny.