Smaczniejszego domowego majonezu nigdy nie jadłeś

Kupeshka słusznie zyskała reputację niezdrowej, ale domowa jest znacznie smaczniejsza. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a większość gospodyń domowych ma już wszystkie niezbędne składniki w lodówce.

Niezbędne produkty do domowego majonezu:

1 jajko

1 łyżka. musztarda

1 łyżka. ocet jabłkowy

sól i pieprz do smaku)

250 ml oliwy z oliwek lub oleju

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Weź głęboką miskę i wymieszaj żółtka, musztardę, ocet jabłkowy i czarny pieprz. Następnie wszystko dobrze ubij mikserem.

Następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając. Jeśli masz twardszą konsystencję, dodaj trochę więcej oleju.

W drugiej misce wymieszaj i ubij białka z solą, a następnie wlej je do powstałej mieszanki.

Wszystko dobrze wymieszaj i ubijaj mikserem przez kilka minut.

Na koniec pozostaje już tylko wszystko przełożyć do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, że domowy majonez trwa od 5 do 10 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *