Kupeshka słusznie zyskała reputację niezdrowej, ale domowa jest znacznie smaczniejsza. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a większość gospodyń domowych ma już wszystkie niezbędne składniki w lodówce.
Niezbędne produkty do domowego majonezu:
1 jajko
1 łyżka. musztarda
1 łyżka. ocet jabłkowy
sól i pieprz do smaku)
250 ml oliwy z oliwek lub oleju
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Weź głęboką miskę i wymieszaj żółtka, musztardę, ocet jabłkowy i czarny pieprz. Następnie wszystko dobrze ubij mikserem.
Następnie stopniowo dodajemy olej, cały czas ubijając. Jeśli masz twardszą konsystencję, dodaj trochę więcej oleju.
W drugiej misce wymieszaj i ubij białka z solą, a następnie wlej je do powstałej mieszanki.
Wszystko dobrze wymieszaj i ubijaj mikserem przez kilka minut.
Na koniec pozostaje już tylko wszystko przełożyć do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, że domowy majonez trwa od 5 do 10 dni.