Aromatyczne grzane wino, którym zachwycisz swoich gości na Święta Bożego Narodzenia

Po herbacie jest to najodpowiedniejszy napój do spożycia zimą, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Dzięki zapachowi owoców i cynamonu tworzy świąteczny nastrój.

Niezbędne produkty do aromatycznego grzanego wina:

wino czerwone wytrawne – 1 butelka 750 ml

woda – 750 ml

jabłka – 2 szt.

pomarańcze – 2 szt.

miód – 200 g

czarna herbata – 1 łyżka stołowa

herbata z hibiskusa – 1 łyżka stołowa

cynamon – 1 kij

goździki – 3 szt.

starta gałka muszkatołowa – 1 szczypta

anyż – do smaku

kardamon – również do smaku

korzeń imbiru – według upodobań smakowych

Etapy realizacji przepisu:

Wlej wodę do garnka i pozwól jej się zagotować. Owoce myjemy i kroimy w plasterki.

Wszystkie przyprawy zalać wrzącą wodą (nie dodawać przypraw mielonych, gdyż napój będzie mętny).

Dodaj herbatę. Pozostawić płyn na wolnym ogniu przez 1 minutę.

Do płynu w garnku dodajemy wino.

Dodać pokrojone owoce i miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Podgrzej, ale nie pozwól, aby wino się zagotowało. Usuń go z ognia.

Grzane wino jest gotowe. Podawać na ciepło i spożywać zanim wystygnie.

Napój stanowi idealne uzupełnienie przystawek z serem, ziemniakami, sałatkami owocowymi, bakaliami i orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *