Po herbacie jest to najodpowiedniejszy napój do spożycia zimą, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Dzięki zapachowi owoców i cynamonu tworzy świąteczny nastrój.
Niezbędne produkty do aromatycznego grzanego wina:
wino czerwone wytrawne – 1 butelka 750 ml
woda – 750 ml
jabłka – 2 szt.
pomarańcze – 2 szt.
miód – 200 g
czarna herbata – 1 łyżka stołowa
herbata z hibiskusa – 1 łyżka stołowa
cynamon – 1 kij
goździki – 3 szt.
starta gałka muszkatołowa – 1 szczypta
anyż – do smaku
kardamon – również do smaku
korzeń imbiru – według upodobań smakowych
Etapy realizacji przepisu:
Wlej wodę do garnka i pozwól jej się zagotować. Owoce myjemy i kroimy w plasterki.
Wszystkie przyprawy zalać wrzącą wodą (nie dodawać przypraw mielonych, gdyż napój będzie mętny).
Dodaj herbatę. Pozostawić płyn na wolnym ogniu przez 1 minutę.
Do płynu w garnku dodajemy wino.
Dodać pokrojone owoce i miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Podgrzej, ale nie pozwól, aby wino się zagotowało. Usuń go z ognia.
Grzane wino jest gotowe. Podawać na ciepło i spożywać zanim wystygnie.
Napój stanowi idealne uzupełnienie przystawek z serem, ziemniakami, sałatkami owocowymi, bakaliami i orzechami.