Regularne spożywanie niektórych rodzajów zbóż może niekorzystnie wpływać na zdrowie i prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała.
Niektórzy dietetycy uważają, że semolina, która jest mieloną pszenicą i składa się w 70% ze skrobi, może powodować zły stan zdrowia.
Faktem jest, że taka owsianka spożywana codziennie w dużych ilościach powoduje, że organizm wytwarza insulinę.
A to może powodować rozwój cukrzycy.
Jakie inne zboża przyczyniają się do przyrostu dodatkowych kilogramów?
Mowa o płatkach owsianych błyskawicznych – nie zawierają one składników odżywczych, w tym błonnika.
Jeśli spożywasz takie płatki owsiane w dużych ilościach, możesz nie tylko przybrać na wadze, ale także zachorować na cukrzycę i problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Możemy stwierdzić, że należy zwrócić uwagę na skład produktu spożywczego, który zamierzamy kupić.
Nie zaleca się spożywania pokarmów zawierających duże ilości węglowodanów i tłuszczów trans.