Na pewno wiesz, że niektóre z najpotężniejszych i najskuteczniejszych środków na różne choroby i dolegliwości to tak naprawdę metody najtańsze i ludowe. Cóż, ten, który dzisiaj Wam zaprezentujemy, nie jest wyjątkiem! Jest wyjątkowo przystępny cenowo (szczególnie w sezonie zimowym), łatwy w przygotowaniu, a swoimi właściwościami dorównuje suplementom diety oferowanym w sieci aptek.
Wiadomo, że mandarynki zawierają więcej witaminy C niż jabłka i wiele innych produktów spożywczych. Herbata z ich kory jest nie tylko smaczna, ale także pożyteczna. Nawet sucha skórka tego owocu zawiera olejki eteryczne. Wdychane wywołują odruch kaszlowy i działają antybakteryjnie.
Zobacz więcej:
Skórka mandarynki ceniona jest nie tylko za obecność w swoim składzie olejku eterycznego, ale jest także niezwykle bogata w beta-karoten, który wzmacnia wzrok, poprawia zewnętrzny stan skóry i włosów.
Pod względem przeciwutleniaczy skórka mandarynki przewyższa miąższ. Preparat spowalnia procesy starzenia i chroni komórki przed wolnymi rodnikami, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii.
Jak zrobić herbatę ze skórek mandarynki?
Skórki mandarynek suszy się w miarę możliwości na słońcu lub na kuchence, a nie w piekarniku, rozgniata, miesza ze zwykłą herbatą (1 łyżka stołowa na filiżankę herbaty). Następnie parzy się ją jak zwykłą herbatę – 5-10 minut pod przykryciem. Powstały napój spożywa się jak zwykłą herbatę.