W sezonie grypowym i wirusowym trzeba bardzo uważać na to, co spożywamy, bo trzeba starać się nie obciążać organizmu. Krem z brokułów i kalafiora to prawdziwe paliwo dla Twojego układu odpornościowego.
Składniki na Zupa-krem z brokułów i kalafiora:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
250 g brokułów
400 g kalafiora
120 g ziemniaków
Bulion warzywny
800-900 ml wody
Sól
Pieprz
Pietruszka
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Posiekaj warzywa. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę. Dodać ziemniaki, kalafior i brokuły i jeszcze chwilę smażyć.
Do bulionu wlać wodę i dodać do warzyw.
Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przełóż do blendera lub zmiksuj zupę blenderem ręcznym.
Włóż ponownie ogień na jeszcze trochę. Próbujemy i doprawiamy czarnym pieprzem.
Skropić odrobiną oliwy z oliwek lub neutralnej śmietanki. Na koniec można dodać także pestki dyni.