Na Święta Bożego Narodzenia deska do krojenia jest zajęta: Jak czyścić deskę drewnianą i plastikową, aby bakterie nie miały szans

Deska do krojenia jak z magazynu

Plastikowa deska do krojenia to trudny materiał. Gdy ulegnie uszkodzeniu, zarysowaniu i zaplamieniu od jedzenia, czyszczenie go nie jest łatwe i na pewno nie jest to czynność, w którą ktokolwiek chciałby się znacząco angażować. Oczywiście drewno również cierpi na skutek cięcia, choć w jakiś sposób zakładamy, że będzie się zużywać i starzeć. Jak czyścić i konserwować deski do krojenia? Nie potrzebujesz niczego skomplikowanego i poradzisz sobie nawet ze zwykłymi składnikami, które masz w domu. Twoje plastikowe i drewniane deski do krojenia będą nie tylko piękne i nowe jak z magazynu, ale także po zabiegu będą służyć dłużej.

Źródło: YouTube

Pielęgnuj drewniane deski do krojenia i drewniane łyżki

Trzeba dodać, że malowanie olejem i woskiem ma znaczenie nie tylko w przypadku drewnianych desek do krojenia, ale także innych drewnianych narzędzi, które można znaleźć w kuchennych szufladach. Z pewnością tymi samymi środkami wypełnisz drewniane łyżki i tokarki, ale także na przykład drewniane rękojeści noży. Jeśli masz drewniane miski lub tace, można je również wyczyścić i napełnić. Podobnie jak deski do krojenia, będą lepiej znosić płyny i zabrudzenia, nie będą tak bardzo ucierpiały podczas prania, a kolor dłużej się utrzyma.

Czyszczenie desek do krojenia drewnianych i plastikowych

Każde drewno powinno być dobrze oczyszczone przed malowaniem olejem lub woskiem. Pomoże Ci w tym nie tylko pędzel i mydło, ale także np. pokrojona w sól cytryna. Sól i kwasy cytrynowe zdezynfekują deskę do krojenia, pomogą w jak największym stopniu usunąć przebarwienia, a jednocześnie są produktami całkowicie naturalnymi. Jeśli nie ma cytryny, na pewno pomoże ocet lub ocet zmieszany z nadtlenkiem. Po czyszczeniu zawsze spłucz deskę do krojenia czystą wodą i poczekaj, aż dokładnie wyschnie, zanim ją naoliwisz.

Jeśli chodzi o plastikową deskę do krojenia, można do tego również użyć wspomnianych środków czyszczących, ale najlepsze rezultaty osiąga się przy użyciu innego powszechnie używanego składnika domowego. Jest to soda oczyszczona, czyli proszek do pieczenia, który również zawiera sodę.

Sodę oczyszczoną można stosować na kilka sposobów. Zwykle rozcieńcza się go wodą lub octem, z którymi gwałtownie reaguje, a powstałe bąbelki pomagają również rozluźnić i usunąć zanieczyszczenia.

W przypadku stosowania zarówno wody jak i octu stężenie nie ma znaczenia. Jeśli chcesz spryskać deskę do krojenia mieszaniną, musisz użyć większej ilości płynu, w przypadku stosowania w postaci niepłynącej pasty wystarczy dodać tylko odrobinę płynu. W każdym razie sodę oczyszczoną z wodą lub octem należy pozostawić na desce do krojenia na około pół godziny, a następnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Powiązane artykuły

Źródła: zena.aktualne.cz, bydlimechytre.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *