Jak odróżnić miód wysokiej jakości od fałszywego? TEN domowy sposób działa w 100%!

Jeśli do tej pory myślałeś, że kupujesz w sklepie jakościowy miódmoże to nie być prawda.

Na rynku są różne imitacja mioduktóre są tańsze, ale nie przynoszą żadnych korzyści zdrowotnych.

Jeśli chcesz mieć pewność, że kupowany przez Ciebie miód jest naprawdę dobrej jakości, mamy to dla Ciebie przydatne wskazówki, jak odróżnić go od tanich podróbek.

Dzięki portalowi już na pierwszy rzut oka będziesz mógł rozpoznać, czy to na pewno prawdziwy miód.

Z reguły wiele osób kupuje miód płynny i tu pojawia się pierwszy problem.

Bardzo trudno jest utrzymać przez długi czas prawdziwy płynny miód.

Albo trzeba go podgrzać, przez co straci większość składników odżywczych, albo konieczne będzie użycie innych składników.

Miód pozostaje płynny średnio przez około 2 miesiącepotem gęstnieje i nawet cukierki.

Swoją drogą słodzenie to proces naturalny, tzw jeśli miód jest słodzony, to gwarancja, że ​​miód jest naturalny.

Prawdą jest również, że jeśli na powierzchni, w miejscach styku miodu ze szkłem, znajdują się drobne wtrącenia wosku, świadczy to o jakości i naturalności produktu.

Przeciwnie, miód warstwowy mówi o niskiej jakości.

Oznacza to, że najprawdopodobniej miód został zebrany zbyt wcześnie, gdy był jeszcze niedojrzały – miód nie został zapieczętowany przez pszczoły w plastrach.

Miód taki ma wysoki procent wilgoci i niewystarczającą lepkośća także mniejszą ilość składników odżywczych.

Dokonano podziału miodu na część płynną, która nigdy nie będzie kandyzowana, i część stałą.

O jakości takiego miodu nie trzeba mówić.

Wygląd i smak prawdziwego miodu

Naturalny miód powinien delikatnie palić w gardle.

Jeśli czujesz smak przypalonego karmelu, miód został już podgrzany.

Wysokiej jakości, dojrzały miód, jeśli będzie nabierany łyżką, spłynie z powrotem do miski stałym, ciągłym strumieniem i utworzy łyżkę.

Ten rodzaj miodu może trwać długo bez zepsucia.

Jeśli chcesz, aby miód dłużej zachował płynność, przechowuj go w cieplejszym pomieszczeniu.

Dodając do herbaty łyżkę naturalnego miodu, zauważysz, że zmienił się kolor napoju herbata pociemniała.

Sztuczny miód nie zmienia koloru po dodaniu do herbaty.

Jakość miodu można również określić na podstawie jego masy.

Litr miodu naturalnego waży 1,4-1,5 kgzatem niższa waga litra miodu wskazuje albo na produkt niskiej jakości, albo na miód podrabiany.

Możesz także za pomocą łyżki i zapalniczki ocenić, czy kupiłeś miód naturalny.

Weź pół łyżki miodu i podgrzej zapalniczką.

Naturalny miód zagotuje się w krótkim czasiepojawiają się bąbelki i lekki aromat miodu.

Fałszywy miód ciemnieje i zaczyna śmierdzieć spalonym cukrem.

Aby przeprowadzić kolejny test autentyczności, nałóż odrobinę miodu na serwetkę lub papier i pozostaw na 10 minut.

Naturalny miód nie pozostawia mokrych plam spowodowanych nadmierną wilgociąponieważ jego konsystencja jest lepka i jednorodna.

Jeśli po 10 minutach wokół kropli pojawi się mokra plama, oznacza to, że miód jest niskiej jakości, niedojrzały, o dużej wilgotności.

Taki miód nie pozostanie długo bezczynny, wkrótce sfermentuje i zepsuje się.

Jak sprawdzić, czy w miodzie znajdują się dodatki?

Jeśli chcesz sprawdzić, czy do miodu dodano skrobię, mąkę, melasę, sproszkowaną kredę lub inny składnik, jednym ze sposobów jest kontrola jodem.

Wrzuć kroplę jodu do miodu i jeśli zmieni kolor na niebieski, oznacza to, że dodano do niego skrobię w celu zwiększenia gęstości.

Aby dowiedzieć się, czy do miodu dodano kredę, skorzystaj z poniższej metody.

W pół szklanki wody dobrze wymieszaj 1 łyżkę miodu i wlej do niego trochę octu.

Jeśli pojawi się syczenie i bąbelkioznacza to, że do miodu dodano kredę.

Aby dowiedzieć się, czy do miodu dodano melasę, użyj amoniaku.

W szklance wody wymieszaj 1 łyżkę miodu i dodaj kilka kropli amoniaku.

Jeśli kolor zmienił się na brązowy i widać skrzepy, oznacza to, że producent dodał do miodu melasę, aby obniżyć koszty.

Dzięki tym prostym wskazówkom będziesz w stanie sprawdzić, czy Twój miód jest naprawdę wysokiej jakości.

Zalecamy także kupowanie miodu bezpośrednio od pszczelarza, a nie w sklepie.

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *