Niesamowity zimowy przepis na klasyczne szwedzkie klopsiki (WIDEO)

Naprawdę wierzymy, że szwedzkie klopsiki są prawdopodobnie jednymi z najlepszych, jakie kiedykolwiek próbowaliśmy (jedliśmy też u babci w stylu chirpan). Oto jak je przygotować:

Zobacz więcej:

Składniki potrzebne na szwedzkie klopsiki:

500 g wybranego mięsa mielonego

3-4 łyżki. bułka tarta

Parmezan

1 jajko

100-150 ml mleka

Cebula

Czosnek

Sól, pieprz, oregano do smaku

Na sos:

3-4 łyżki. mąka

250ml bulionu (wołowego lub drobiowego)

100 g masła

1 łyżka. musztarda

2-3 łyżki. kwaśna śmietana

pietruszka

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wymieszać z parmezanem, jajkiem, mlekiem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Delikatnie wyrabiaj ręcznie, aż składniki się równomiernie połączą. Formuj małe klopsiki o średnicy 2-3 cm i studź przez 15 minut. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy.

Na tej samej patelni rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Dodawaj po trochu bulion i musztardę, cały czas mieszając. Do miski dodać śmietanę wraz z częścią sosu i wymieszać do połączenia. Wróć na patelnię. Mieszaj, aż sos będzie jednorodny, a na koniec włóż klopsiki do środka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *