niezbędne produkty:
6 kg indyka
3 łyżki drobno posiekane listki tymianku
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki zmielone ziele angielskie
1/2 łyżeczki pieprz
2 łyżki stołowe. olej
2 łyżki stołowe. masło
2 łyżki stołowe. syrop wiśniowy
świeże gałązki tymianku
2 pokrojone morele
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj tymianek, sól, ziele angielskie, czarny pieprz i olej. Mieszanką posmaruj indyka. Zawiąż nogi indyka i włóż je na płytką patelnię piersią do góry, do piekarnika nagrzanego do 160°C.
2. Piec bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kolejne 2 godziny i 30 minut.
3. Rozpuść masło i wymieszaj z syropem wiśniowym.
4. Wyjmij indyka i zdejmij sznurek z jego nóg, posmaruj go mieszanką maślano-syropową i włóż do piekarnika bez przykrycia na 30 minut.W połowie pieczenia posmaruj go jeszcze raz syropową polewą.
5. Po wyjęciu indyka z piekarnika dekorujemy plasterkami moreli.
Wiśnie są największym naturalnym źródłem melatoniny. Jest to hormon wytwarzany w przysadce mózgowej i odpowiedzialny za regulację snu. Filiżanka wiśni czyni cuda, jeśli chodzi o różnicę czasu.