Suszone owoce o największej liczbie kalorii z „super” w Hiszpanii, które odchudzają i wydłużają życie

Na pewno kochasz orzechy, ale. Te produkty stały się naszymi ulubionymi przekąskami między posiłkami lub do piwa z przyjaciółmi, ale powinny być głównymi bohaterami naszej codziennej diety. Orzechy to czysty, zdrowy tłuszcz, ale nie kojarzą się z przyrostem masy ciała, Jeśli nie odwrotnie. To prawda, ale towarzyszy im błonnik, białka i duży wybór witamin i minerałów.

Chociaż istnieje ogromna różnorodność orzechów, niewiele jest takich, które są w stanie oprzeć się nam, Hiszpanom. W każdym razie niektóre z nich nadal wydają nam się nieco egzotyczne, a jednym z nich są orzechy makadamia. Być może znasz te orzechy ze słynnych lodów waniliowych, dzięki którym te orzechy stały się popularne, lub możesz je kupować co tydzień w supermarkecie. Jest to orzech o największej zawartości tłuszczu. i także, ale to nie powinno mieć dla ciebie znaczenia.

Jeśli zatrzymałeś się, aby spojrzeć na tabelę wartości odżywczych jednego z tych torebek orzechów makadamia, możesz być zaskoczony, gdy zauważysz, że 100 gramów odpowiada 758 kilokaloriom. Oznacza to, że ma więcej kalorii niż dostarcza. Teraz te orzechy są dużo zdrowsze i dodatkowo Idealna porcja tych orzechów to w rzeczywistości około 30 gramów., co odpowiada około dziesięciu. Powodem, dla którego są tak bogate w kalorie, jest to, że są bardzo bogate w tłuszcze: zajmują 77% ich składu.

dobre tłuszcze

Należy teraz zauważyć, że zdecydowana większość tych tłuszczów to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak te, które są bogate w awokado i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. , jednonienasycone kwasy tłuszczowe”może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL [el colesterol malo] gdy częściowo zastępują nasycone kwasy tłuszczowe.” podkreśla, że ​​tłuszcze te są powiązane z mniejszą częstością występowania udarów i śmiertelnych zawałów serca.

„Kilka badań sugeruje, że spożywanie od 8 do 42 gramów tych orzechów dziennie może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL nawet o ponad 10%„,. Ponadto portal ten podkreśla również siłę profilu tłuszczowego tych orzechów w zmniejszaniu stanu zapalnego, co również zwiększa ryzyko chorób serca. Orzechy makadamia wydają się również zapewniać ochronę przed, co zwykle jest wstępem do cierpień typu 2 cukrzyca.

[]

W każdym razie zespół ten może predysponować nas również do innych chorób serca i charakteryzuje się nagromadzeniem tłuszczu w talii, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem glukozy i trójglicerydów oraz niskim poziomem dobrego cholesterolu, zwanego również HDL. Orzechy o właściwościach orzechów makadamia, w tym sensie, wykazano, że obniżają poziom glukozy we krwi a dodatkowo pomagają schudnąć. Ale w jaki sposób takie tłuste jedzenie może spowodować utratę wagi?

Poprawa zdrowia

Efekt ten powiązano z obecnością w składzie tych orzechów białek i błonnika: są to dwa bardzo skuteczne składniki zmniejszające uczucie głodu i w ten sposób Orzechy te uniemożliwiają nam zjedzenie większej ilości kilokalorii, niż potrzebujemy. Zawarty w nich błonnik skutecznie wpływa także na poprawę zdrowia naszej mikroflory jelitowej: orzech ten zawiera 6,3% tego składnika, a więc jest to dość duża ilość.

„Podobnie jak w przypadku wielu orzechów, rozpuszczalny błonnik zawarty w orzechach makadamia może działać jako prebiotyk, co oznacza, że ​​pomaga odżywiać korzystną florę jelitową. W zamian te przyjazne bakterie wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak octan, maślan i propionian, które zmniejszają stan zapalny i chronią przed chorobami, takimi jak zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego” – opisuje Healthline.

Na koniec ten portal poświęcony zdrowiu wymienia maksymalnie trzy schorzenia, w przypadku których orzechy makadamia okazały się szczególnie zdrowe. Pierwsza polega na zapobieganiu nowotworom dzięki dwóm składnikom: flawonoidom i tokotrienolom. Biorąc to pod uwagę, drugim warunkiem jest zdolność do poprawy zdrowia mózgu Tokotrienole są korzystne w zapobieganiu chorobom Alzheimera i Parkinsona. Wreszcie, częste spożywanie orzechów makadamia „może pomóc zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci o około jedną trzecią” – mówi Healthline.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *