Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, nie musisz się poddawać
Zamiast zwykłego białego chleba i zamienników mąki pełnoziarnistej, jeśli jesteś na diecie, możesz zjeść chleb z siemieniem lnianym, który ma wiele korzystnych właściwości.
Oprócz tego, że jest bezglutenowy, ma również niski indeks glikemiczny, a siemię lniane ma wiele korzyści zdrowotnych.
Jak wszystkie nasiona bogate w tłuszcze, siemię lniane charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną – 100 gramów siemienia lnianego zawiera aż 534 kalorie.
Zobacz więcej:
Niezbędne produkty do chleba bezmącznego:
100 gramów siemienia lnianego
6 białek
sól dla smaku
Sposób przygotowania:
Na noc przed pieczeniem chleba namocz siemię lniane w wodzie, aby napęczniało.
Następnego dnia dobrze go odcedź, a następnie włóż do blendera.
Następnie oddziel białka od jajek, wlej je do nasion lnu i ucieraj na puree (ale uważaj, żeby nie przesadzić – należy je zmielić, a nie sproszkować). Od czasu do czasu wyczyść mieszaninę z wewnętrznych ścianek blendera, a następnie kontynuuj.
Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu chleb należy pozostawić w piekarniku na kolejne 45 minut, aby nie zmiękł po nagłym wyjęciu z temperatury pokojowej.