Wspaniały deser: karmelizowane gruszki z serem pleśniowym

Jeśli chcesz naprawdę zaskoczyć swoich gości w nadchodzące święta, te karmelki z serem pleśniowym z pewnością się sprawdzą. Można je podawać zarówno jako deser, jak i przystawkę.

Składniki na karmelizowane gruszki z serem pleśniowym:

1 gruszka

2 łyżki cukru

1 łyżka masła krowiego

szczypta cynamonu

1 łyżka posiekanych, prażonych orzechów włoskich

szczypta rozmarynu

szczypta słodkiej czerwonej papryki

2 łyżki miękkiego sera pleśniowego

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Gruszkę obierz, przekrój wzdłuż na pół i usuń rdzeń wraz z nasionami.

Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cukier, dodajemy masło.

Gdy kryształki się rozpuszczą, połóż owoce i smaż z obu stron na złoty kolor.

Następnie wyjmij połówki gruszek na talerz i w każde wgłębienie pośrodku włóż po łyżce sera pleśniowego.

Posyp prażonymi orzechami włoskimi i szczyptą rozmarynu, czerwonej papryki i cynamonu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *