Czy sałatka ziemniaczana zawiera jabłko? A co z salami? Mamy na przykład ten sprawdzony przepis

Czy sałatka ziemniaczana zawiera groszek, jajka, cebulę, salami i jabłka? Pytanie, które może wywołać gorącą dyskusję. Ale nie ma właściwej odpowiedzi. Każda rodzina przygotowuje to trochę inaczej i nie ma w tym nic złego. Przedstawiamy sprawdzony przepis, który możesz wykorzystać jako inspirację.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Sałatka ziemniaczana to tradycyjne danie świąteczne, którego przepisy różnią się w każdej rodzinie.
  • Sałatkę ziemniaczaną można przygotować z różnych składników, takich jak warzywa, jajka czy salami i zwykle podaje się ją z rybą w Boże Narodzenie.
  • Aby sałatka zachowała odpowiedni smak, ważne jest, aby sałatka odpoczęła i przestrzegała warunków przechowywania, szczególnie w przypadku stosowania jogurtu.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Niezależnie od tego, czy w Boże Narodzenie podawany jest smażony karp, sznycel, łosoś, dorsz czy kiełbasa winna, sałatki ziemniaczanej prawie nigdy nie brakuje. Niektórzy mają swój sprawdzony przepis, którego nie tolerują, inni natomiast lubią eksperymentować i co roku próbować nowego wariantu. Istnieją dosłownie setki opcji i kombinacji.

Jak szef kuchni Roman Paulus przygotowuje sałatkę ziemniaczaną? Obejrzyj wideo:

Źródło: YouTube

Warzywa można gotować lub marynować, niektórzy mogą obejść się bez gotowanych jajek, a dla innych niezbędnym składnikiem jest szynka lub miękkie salami. To samo dotyczy groszku, jabłek, cebuli, jogurtu czy kwaśnej śmietany. Nierzadko zdarza się, że rodziny przygotowują dwie różne wersje sałatki ziemniaczanej, aby każdy miał na świątecznym stole tę, która najbardziej mu smakuje.

Najlepiej jest na luzie, ale uważaj na jogurt

Sałatka ziemniaczana jest dobra do przygotowania dzień przed Bożym Narodzeniem, aby dobrze się rozprzestrzenił. Dzięki temu smaki poszczególnych składników łączą się ze sobą, a efekt jest absolutnie doskonały. Ale bądź ostrożny, jeśli przygotowujesz lekką wersję z białym jogurtem. Ponieważ zawiera żywe organizmy żywiące się węglowodanami, istnieje pewne ryzyko, że może się rozpocząć fermentzwłaszcza jeśli nie jest przechowywany w lodówce.

Dlatego dodaj jogurt do sałatki na kilka godzin przed podaniem. Ogólnie rzecz biorąc, czas przechowywania sałatki ziemniaczanej z majonezem wynosi maksymalnie 5 dni. Musi znajdować się w dobrze zamkniętym pojemniku i w lodówce. Do degustacji zawsze bierz czystą łyżkęaby uniknąć zanieczyszczenia niepożądanymi bakteriami.

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania: 120 minut + czas na odpoczynek
Składniki:
1000 g ziemniaków (typ gotowania A)
5 jaj
200-300 g majonezu
250 ml octu
1 łyżka pełnotłustej łyżki
1 łyżka granulowanego cukru
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
100 g marchwi
50 g selera
50 g korzenia pietruszki
1-2 kawałki średniej wielkości cebuli lub szalotki
4 średniej wielkości ogórki kiszone

Marynata do gotowania warzyw
500 ml wody
125 ml octu
1 łyżeczka soli
1 liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżka granulowanego cukru

Przygotowanie:
1) Ziemniaki ugotować w skórkach i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, obrać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
2) Marchew, seler i pietruszkę oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę (lub szalotkę) drobno posiekać, ogórki kiszone pokroić w kostkę.
3) Do garnka wlać wodę i ocet, dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie dodać pokrojone warzywa korzeniowe i gotować przez około 10 minut. Warzywa nie powinny być całkowicie miękkie, ale tzw. na kęs. Wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy w płynie, w którym się gotowaliśmy – będzie nadal potrzebne w przepisie.
4) Schłodzone ziemniaki pokroić w drobną kostkę lub przecisnąć przez krajalnicę. Następnie lekko je posolić i popieprzyć.
5) Z ugotowanych jajek obrać żółtka i włożyć je do miski. Dodajemy 3-4 łyżki ostudzonego płynu, w którym gotowały się warzywa, a następnie dokładnie rozcieramy łyżki żółtek na gęstą pastę. Dodać majonez, drobno posiekaną cebulę, musztardę, odrobinę cukru, posiekane ogórki, gotowane warzywa i posiekane białka.
6) Wlać mieszaninę do ziemniaków, lekko wymieszać i dodać sól i pieprz do smaku. Sałatkę włóż do lodówki i odstaw na co najmniej dwie godziny, a najlepiej do następnego dnia.
7) Po odpoczęciu spróbuj sałatki i w razie potrzeby dodaj przyprawy.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *